Korkunç olayı polis zile basınca öğrendiler Korkunç olayı polis zile basınca öğrendiler
 2013 sonunda tıp merkezlerinin kapı ve koridor genişliği, tavan yüksekliği bile standartlara bağlanıyor. Hepsinden önemlisi müstakil binalara taşınmak zorunda olacaklar. 
Maya Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Taşkın, devletin özel sağlık hizmeti alımını başlatmasının ardından art arda açılan tıp merkezlerinin birçoğunun kapandığını, bunun en önemli nedenleri arasında standartların değişmesi ve sağlık sektöründe SUT ücretlerinin yetersizliği olduğunu vurguladı.
2013 sonunda başlayacak yeni uygulamaya dikkati çeken Taşkın, şunları söyledi:
‘’Buna göre, kapı genişliği 110 cm, merdivenleri 130 cm, tavan yüksekliği 3,5 metre, koridor genişliği 2 metre olacak. Bazı standartların olması gerekir. Ancak kazanılmış hakların korunması ve çalışır durumdaki tıp merkezlerinin bu standartlara uyması için bir takım kolaylıklar sağlanması ihtiyacı var.’’
Dr. Taşkın, Tıp Merkezleri ve 50 yatağın altındaki hastanelerin sağlık sektöründeki KOBİ’ler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
‘’Bunlar sağlık sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerdir ve bunları işletenlerin tamamı tıp merkezlerinde doktor olmak zorunda. Yani sermaye sahipleri yasal olarak tıp merkezi kuramaz. Tıp merkezleri doktorlar tarafından kurulur ve işletilir. Dolayısıyla, bu mesleğin erbaplarının önünün açılması gerekmez mi? Kendi iş yerinde çalışan insanlar daha özverili ve mutlu çalışırlar. Her KOBİ’nin önü bir şekilde açılırken bize de şu yapılabilir; uygun arsalar Tıp Merkezi sahiplerine uzun vadeli borçlanma ile rayiç bedelinden satılabilir.”
Taşkın, Tıp merkezleri ile 50 yatağın altındaki hastanelerin önlerinin açılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bunlar, özellikle 2013’ün sonuna kadar müstakil binalara ve belli standartlara taşınmak zorunda. Evet, bizler o standartlara uyalım ama destek de olunsun. Bize merkezi yerlerden devletin elindeki arsalardan uygun fiyatlarla, rayiç bedeli ne ise onun üzerinden 2 yıl ödemesiz, 2 yıl da çalışır hale getirmek şartıyla bize satsınlar, biz de işimizi yapalım’’ dedi.
Taşkın, büyük şehirlerde sağlık kampüsleri oluşturularak hastanelerin bir araya toplandığını, bu nedenle mahalle aralarında olan Tıp Merkezlerine ihtiyacın da artacağını ifade ederek, ‘’İnsanların yanı başında ve acil hizmetlerini gören tıp merkezlerine her zaman ihtiyaç var’’ diye konuştu.
Dr. Taşkın, şöyle devam etti:
‘’Özellikle büyük şehirlerde müstakil bina veya bina yapacak arsa bulmak çok zor veya pahalı, bu nedenle tıp merkezleri yeni standartlara uymada zorlanmakta ve birer ikişer kapanmaktadır. Bunun sağlıkta büyük sermayenin söz sahibi olması ve hekimlerin işçi haline gelmesine neden olacağını düşünüyorum. Ayrıca Tıp Merkezleri semtlere ve mahallelere dağılmış durumda. Bu sağlık hizmetine hastanın rahat ulaşmasını ve 1-2 saat gibi kısa bir sürede muayene veya tedavisini olarak evine, işine dönmesi sağlanmakta, buda iş gücü ile zaman kaybını azaltmaktadır.’’

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim