Silahını temizlerken kendisini vurarak şehit oldu Silahını temizlerken kendisini vurarak şehit oldu
 Bölgenin bitki örtüsünden dolayı bal kalitesinin tartışılmaz olduğunu belirten Vanlı balcılar, ülkenin en kaliteli balların başında geldiklerini söylediler. Çok kaliteli balların olmasına rağmen yeteri kadar kendilerini tanıtamadıklarını söyleyen balcı İsmail Gündüz, bu konuda yetersiz kaldıklarını belirtti. Yıllardır arıcılık ve bal sektöründe olduğunu belirten Gündüz, “Van balının kalitesi tartışılmaz. Ancak biz bu kadar kaliteli bala sahip olmamıza rağmen yeteri kadar tanıtımımızı yapamadık. Bizim balımız dünyaca ünlü baldan hiçbir farkı yok. Tek fark onlar daha çok reklamlarını yaptılar” dedi.
KALİTELİ BAL ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”
Vatandaşların kaliteli veya kalitesiz balı ayır etmesin çok zor olduğunu belirten Gündüz, “Balın kalitesini üç şekilde anlaşılır. Balı aldığın kişiye yani esnafa olan güven önemli. Eğer kişiye güveniyorsanız kaliteli bal bulmanız mümkün. Ya da alınan balı tahlil etmek gerekir. Bir de bal donmuşsa o zaman kalitelidir. Halkımız bazı konuları çok yanlış biliyor. Mesela donan balı herkes kalitesiz bilir oysaki kaliteli bal donar” ifadelerini kullandı.
“KALİTEYİ ÇOK UCUZA VERİYORUZ”
Mesut Elasan adlı balcı da, fiyatlara 6 yıldır zam yapılmadığını belirterek, “Van’da arıcılık sektörü oldukça yaygın. Bu nedenle fiyatlar da çok ucuz. Altı yıldır fiyatlarımız aynı. Bir kilogram balın fiyatı 15 ila 80 TL arasında değişiyor. Burada sattığımız 80 TL’lik bal batıda 200-250 TL’dir. Bu balımızın kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Aksine biz kaliteli balı çok ucuza veriyoruz. Ramazan ayında işlerimiz oldukça iyiye gitti. Vatandaşlar sahurda yemek için bala akın ettiler. Şimdi ise bayram hazırlıkları olduğundan dolayı satışlar biraz düştü.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim