Antalya Gazipaşa Şehit Süleyman Gür Ortaokulu’nda Almanca öğretmeni olan 30 yıllık meslek hayatını geride bırakan 2 çocuk babası Murat Bayrak (50), yaz tatilini geçirmek için geldiği memleketi Konya’nın Doğanhisar ilçesinde beyin kanaması geçirdi. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 3 gün önce kaldırılan Bayrak’a yapılan müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

3 FARKLI ORGANI ALINDI

Ailesiyle görüşen hastanenin Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Dr. Emine Ceylan’a eşi ve çocukları, "Kendisi sağlığında organlarını bağışlamak istemişti, onun vasiyetini yerine getirip organlarını bağışlamak istiyoruz. İnşallah herkese örnek olur” dedi. Ailenin organ naklini onaylamasının ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi ekibi ile Konya Numune Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap’ın katıldığı 3 saatlik operasyonda Bayrak’ın 2 böbreği, korneaları ve karaciğeri alındı. Kornealar Numune Hastanesi’ne, böbreklerden biri Meram Tıp Fakültesi’ne, bir böbrek ile karaciğer ise Antalya Medical Park Hastanesi’ne gönderildi.

Antalyalı şehit 2 aylık polisti Antalyalı şehit 2 aylık polisti

"İKİNCİ KEZ ORGANLARINI BAĞIŞLADIK"

Babasının 7 ay önce kalp ameliyatı geçirdiğini belirten İlyas Bayrak ise, "Ameliyat sonrası babam 2 ay yoğun bakımda kaldı. Yaşama ihtimali yok denecek kadar az deniliyordu. Babam iyileşti aramıza döndü. 7 ay sonra geçtiğimiz pazar günü rahatsızlandı ve hastaneye getirdik. Beyin ölümü gerçekleştiğini ve organlarını bağışlamak isteyip istemediğimizi sordular. Bize kalp ameliyatı olduğunda da organ bağışını sormuşlardı ve o zaman da bağışlamıştık. Şimdi de hiç tereddüt etmeden babamızın organlarını bağışladık. Kendisi her zaman organ bağışının iyi bir şey olduğunu ve insanlara yeni bir hayat kazandırdığından bahsederdi. Onun isteğini yerine getirdik. Babam insanları bir şeyler katmanın ve eğitici bilgiler vermenin güzelliğinden bahsederdi" şeklinde konuştu.

"26 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR"

Operasyonla ilgili bilgi veren Konya Numune Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap, “Hastamız 50 yaşındaydı. Kalp kapakçığı ameliyatı olmasının ardından kullandığı bazı ilaçlar beyin kanamasına yol açmış. Yapılan tüm müdahalelere rağmen de beyin ölümü gerçekleşmişti. Hastamızın ailesi bir çok insanın hayatını kurtarmak için tereddüt etmeden organları bağışladı. Biz de organları Konya ve Antalya’da hastalara nakletmek üzere aldık. Türkiye genelinde 26 bin hasta organ bekliyor. Bunlardan çoğunluğu tabi ki böbrek yetmezliği çeken hastalar. Bu hastalarımızı diyalize girdikleri için uzun süre hayatta kalabiliyor ancak kalp gibi organ yetmezliği çeken hastalarımız o kadar şanslı değil. O yüzden organ bağışı çok önemli. Aynı zamanda Türkiye genelinde 5 bin hastamız da kornea nakli bekliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim