Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
İzmir’de ikamet eden Öz ailesinin tek kızları olan Yazgülü Öz’ün, kilo sorununun İhlas Haber Ajansı tarafından gündeme taşınmasının ardından, sağlık ekipleri harekete geçti. Kızları Yazgülü’nün henüz 5 aylıkken rahatsızlığını fark eden Güven ve Merve Öz çifti, tam 4 yıldır hastane hastane dolaşarak çare aradı. 4,5 yaşında olmasına karşın 45 kiloya ulaşan Yazgülü’nün hastalığına ise, henüz tanı konulmuş değil. Yazgülü’nün bazı genetik nedenlerden dolayı aşırı kilo aldığı kanısına varan doktorları, aileye yurt dışına gitmelerini ve orada çare aramalarını önerdi. Ancak ekonomik durumları buna uygun olmayan aile, son 2 yılını genetik testleri yapacak bir merkez arayarak geçirdi. Bunda başarılı olamayan baba Güven Öz, geçtiğimiz günlerde gazete ve televizyonlara çıkarak yardım talebinde bulundu. Baba Öz’ün bu çağrısına, Şifa Üniversitesi Hastanesi cevap verdi. Şifa Üniversitesi yönetimi aileye ulaşarak, yüksek maliyetlerle ancak yurt dışında yapılabileceği belirtilen genetik testleri, ücretsiz olarak yapabileceklerini iletti.
Bu gelişme üzerine yeniden bir umut ışığı yakalayan aile, soluğu Şifa Üniversitesi Bornova Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi’nde aldı. Burada Yazgülü'den tahliller için kan örnekleri alındı. Şifa Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Işın Kaya, en geç 2 ay içinde genetik test sonuçlarının hazır olacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu aşamada Genetik Tanı Merkezi olarak yapacağımız iş, aileye hastalığın genetik temeli konusunda bilgi verebilmek amacıyla gerekli genetik testleri yapmaktır. Böylece hastalık sürecinde ailenin yaklaşık 2 yıldır takılıp kaldığı genetik testleri yapıp, bu engeli önlerinden kaldırmış olacağız.”

BABA ÖZ: "YENİDEN UMUTLANDIK"

Yazgülü’nün babası Güven Öz ise, duygularını şöyle dile getirdi: “Bu testlerin sonucunda kızımın hastalığının kaynağını bulmuş olacağız. Tedavisi için de umut ışığı doğmuş olacak. Kızımın arkadaşları ile oynayamaması, koşarken hemen yorulması, düşüp kendine zarar vermesi ve sürekli canının yanması bizi çok üzüyor. Umudumuz, Yazgülü’nün hastalığını idrak edecek yaşa gelmeden tedavi olması ve bütün bu kötü günlerin geride kalmasıdır.”

YAZGÜLÜ'NÜN HİKAYESİ

2008 yılında 3 kilo 820 gram ağırlığında dünyaya gözlerini açan Yazgülü’nün, doğumundan beş ay sonra devamlı olarak uyuması üzerine, ailesi hasta olduğunun farkına vardı. 2010 yılına kadar Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tetkikleri yapılan küçük çocuk, daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanenin endokrin bölümünde tekrar eden tıbbi incelemeler sonrasında, küçük çocuğun tiroit bezlerinin çalışmadığı tespit edildi. Obezite tanısı konulan Yazgülü'nün doktorları, sağlıklı bir teşhis için genetik kan tahlillerinin yapılmasına karar verdi. Ancak asgari ücretle geçinmeye çalışan aile, yüksek maliyetinden dolayı bugüne kadar bu tahlilleri yaptıramamıştı.

Editör: TE Bilişim