Aşk Psikiyatrik Bir Hastalık Mı? Aşk Psikiyatrik Bir Hastalık Mı?
Kalp rahatsızlığı nedeniyle sürekli ilaç kullanan sinema sanatçısı Mahir Özerdem, 1995 yılından bu yana eşiyle birlikte yılın 6 ayını geçirdiği Datça'nın Özbel mevkisindeki evinde dün saat 20.00 sıralarında aniden rahatsızlandı. Mahir Özerdem, eşinin tüm çabasına rağmen hayatını kaybetti.
Özerdem için ikindi namazına müteakip cenaze töreni düzenlendi. Cenazenin camiye getirilişi sırasında eşi Ayten Özerdem fenalık geçirdi. Cenaze törenine Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem'in yanı sıra Şansal Büyüka ve Özerdem ailesinin yakınları katıldı.

Tören boyunca eşinin tabutunun başından bir an olsun bile ayrılmayan Ayten Özerdem, "Eşim 1995 yılından beri Datça'ya gelir ve 6 ay bu arada kalır sonra geri döner. Burada mutluydu. Herkesle şakalaşır, sohbet ederdi. Kalbinden rahatsızdı ancak son zamanlarda hiçbir şikayeti yoktu. İlaçlarını düzenli alır ve sonra dinlenirdi. Ölümü ani oldu. Melekler O'nu bizden çok sevdi, O'nu bizden aldı dedi.

Mahir Özerdem'in cenazesi ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Datça Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.
MAHİR ÖZERDEM KİMDİR?
Türkiye'de, dergi ve gazetelerin açtığı yarışmalarla oyunculuğa başlayan ilk starlardan olan Mahir Özerdem 1928 yılında İstanbul'da doğdu.

Kuleli Askeri Lisesi ve Hava Harp Okulu'nu bitirdikten sonra, askerlik mesleğine devam etmedi ve 1950'de ordudan ayrıldı. 1951 yılında Yıldız Dergisi ile İstanbul Film'in ortaklaşa düzenlediği yarışmaya, arkadaşlarının ısrarıyla katılan Özerdem, erkeklerde Ayhan Işık ile birlikte birincilik kazandı.

Aynı yarışmada, bayanlarda birinciliği Belgin Doruk kazanmıştı. Böylece bu üç genç, sinemaya dergi yarışmaları ile adım atan ilk üç isim oldular. Mahir Özerdem, o dönemde kendisiyle yapılan bir röportajda, "Öleceğim aklıma gelirdi de, beyazperdede yer alacağım aklıma gelmezdi. Tesadüfler sonucu kendimi sinema dünyasında buldum" diyordu. Evet tesadüfler onu birden şöhret yapmaya yetti ve aranan bir film yıldızı oldu.

Rol aldığı ilk filmi, 1951 yılında çevrilen, Faruk Kenç'in yönettiği Hürriyet Şarkısı oldu. Bunun ardından art arda birkaç filmde daha başrolü oynadı. 1953 yılına gelindiğinde, gerek basında yer alan değerlendirmelerde, gerekse sinema çevrelerinde yapılan yorumlarda, özellikle sinemasever kadınlar tarafından 'en beğenilen erkek sinema oyuncusu' ünvanını da almıştı. Hatta, kimilerine göre, o dönemin starı olan Muzaffer Tema'nın pabucunu dama atmıştı.

Özerdem'e İtalyan sinemacılardan da teklifler gelmiş, ancak o bu teklifleri değerlendirmemişti. Bütün bunlara rağmen, Mahir Özerdem'in sinema yaşamı beklendiği kadar uzun sürmedi. 1950'li ve 1960'lı yıllarda 30'dan fazla filmde rol aldıktan sonra beyazperdeden uzaklaştı ve Turgut Demirağ'ın yönettiği, 1968 yapımı Abbase Sultan adlı filmde oynadıktan sonra herhangi bir sinema eserinde yer almadı.
Editör: TE Bilişim