Torul ilçesi kömür yüklü TIR devrildi, kara yolu ulaşıma kapandı Torul ilçesi kömür yüklü TIR devrildi, kara yolu ulaşıma kapandı
 Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana Dağı Geçidi’nde öğleden sonra başlayan kar, Gümüşhane-Trabzon karayolunun kenarlarında 7 santimetreye ulaştı. Bin 702 metre uzunluğundaki Zigana Tünelinin Trabzon çıkışında daha etkili olan karın kalınlığı, tarihi yol üzerindeki iki bin 50 metre rakımlı eski Zigana geçidinde ise 10 santimetreyi buldu.

“KORKMA MART’IN KIŞINDAN, KORK ABRİLİN BEŞİNDEN”
Tünel çıkışında yıllardan beri dinlenme tesisi işleten Aydın Çolak, kar yağışının öğlene doğru başladığını belirterek, trafikte herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. “Burası Zigana dağı” tespitinde bulunan Çolak, “Eskiden derlerdi ‘Korkma Mart’ın kışından, kork Abrilin beşinden’ derdiler. Bugünde aynısı oldu. Kış gibi kar yağdı bugün” dedi.



AYNI GÜNDE 4 MESVİM
Tarihi yol üzerinde bulunan 2 bin 50 metre rakımlı Zigana geçidinde tesis işleten Osman ve Savaş Özgün ise havanın sabah saatlerinde güneşli olduğunu, öğleden sonra ise yağış, dolu yağışı ve ardından kar yağışının başladığını ve 10 santimetreye ulaştığını söyledi.



Üç gün önce doluyla karışık yine kar yağdığını, önceki yıl aynı günlerde de kar yağışının olduğunu hatırlatan Özgün, “Bahar mevsiminde Zigana'da ara ara kar yağışı olur zaten. Üç gün önce de doluyla karışık kar yağmıştı. Eskilerimizin dedikleri hep çıkıyor. Korkma Mart’ın kışından, kork Abrilin beşinden ifadesi aynen doğrudur. Eski takvime göre denilen tarihteyiz. Hatta eskiden büyüklerimiz güneşin batışından ertesi günkü havayı tahmin edebilirdiler” dedi.
Karayolunun etkilenmediği yağışın ardından yetkililer yolda yüksek şevlerden düşebilecek kaya ve toprak parçalarına karşı sürücüleri uyardı.






ersin usta

Editör: TE Bilişim