Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık
İzmir'de Türkçe Olimpiyatları kapsamında Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (İZDİM) ilk kez ortaklaşa düzenledikleri "11. Ulusalararası Dil ve Kültür Festivali" son gününde doldu taştı. 140 ülkeden 1000'i öğrenci toplam 3 bin konuğu ağırlayan Fuar Kültürpark'taki şöleni 3 gün içinde 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiği öğrenildi. Öğrenciler, 24-26 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık 45 bin metrekarelik kapalı alanda, şölen için kurulan 3 ayrı fuar alanında kendi ülkelerine ait kıyafetlerle yöresel ürünlerini paylaştı. Öğrencilerle fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarışan İzmirliler, dünyanın diğer ucundan gelen misafirlerle Türkçe sohbet etme imkanı buldu. Kültür Şöleni için Kültürpark içerisinde bulunan iki ayrı konser alanında ise misafir öğrencilerin konser, şiir dinletisi ve dans gösterileri izlendi. 
İlgi gün geçtikçe artıyor
Etkinliğin organizatörlerinden İZDİM Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Gündem beklediklerinden daha fazla bir katılım olduğunu söyledi. İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin bildirdiği resmi rakamlara göre Kültür Şöleni'ni 3 günde 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Gündem, "Farklı ırklardan, dinlerden ve ülkelerden insanlar Türk insanıyla ve İzmirlilerle kucaklaştı. Bu etkinlik kalpler arasında bir köprü vazifesi gördü" diye konuştu. Gündem, etkinliğin kendi alanında dünyada tek olma özelliğini taşıdığını da ifade etti. 

EXPO 2020 adaylığı
İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, "İzmir'in EXPO adaylığı nedeniyle bu uluslararası organizasyonun İzmir'de yapılmasının EXPO 2020 adaylığına katkı koyacağını düşündük. Bu organizasyona ev sahipliği yapmak bu nedenle anlamlı oldu" dedi.

Editör: TE Bilişim