Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı! Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı!
 Tüm ülkede yaygın olarak kullanılan Keşkek Adapazarı’nda dartılı olarak ve büyükbaş hayvan yerine tavukla yapılıyor. 
SATSO’nun başvurusu üzerine talebi değerlendirmeye alan Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı konuyu ilan ederek tescil talebinin geçersiz olduğunu savunanların 6 ay içinde enstitüye başvurması gerektiği bildirildi.
Ürünün üretimi, işlenmesi veya ilgili diğer işlemleri hakkında yeterliğe sahip “Coğrafi İşaret Denetleme Kurulu” oluşturuldu. Sakarya Üniversitesi Karasu Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik Programı’ndan 1 akademik personel, yine aynı Okulun Müdürlüğü tarafından uygun görülen 1 akademik personel ve Sakarya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü’nden 1 öğretmen olmak üzere alanında uzman 3 kişilik denetleme kurulu oluşturuldu. Kurul yılda 1 kez düzenli, ihtiyaç duyulduğunda ve ihtiyaç anında ise daima görev yapacak. Raporlar, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Tük Patent Enstitüsü’ne iletilecek. Denetleme Kurulu’nun talep etmesi durumunda ürün analizi Adapazarı Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuarı’na yaptırılacak, ancak söz konusu laboratuar Denetleme Kurulu’nda yer almıyor. Bununla birlikte analizlerin yapılacağı Adapazarı Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuarı’nın taahhüdünde aksama olması veya tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda öncelikle Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Laboratuarı veya Türk Standartları Enstitüsü Ankara Gıda Laboratuarında gerekli testler yaptırılacak. Yine aynı şekilde testlerin yaptırılacağı kurum veya kuruluşlar sadece laboratuar hizmeti verecek. Denetleme Kurulunda yer almayacak.
Denetleme Kurulu yılda 1 kez ve ihtiyaç duyulduğunda daima ürünün; üretim metodunda açıklanan malzemelerin içeriğini, dartının hazırlanış tanıma uygunluğunu, Adapazarı Keşkeğinin yapılışını ve servisini tanıma uygunluğunu kontrol edecek.
Belirlenen ölçüm ve kontrol kriterleri dışında anlaşmazlık olması durumda kullanılan malzemelerin tespiti, nem oranı, tuz oranı, hassas ağırlık kontrolü, kullanılan etin cinsi vb. özellikler bağımsız laboratuarlarda ölçülecek. Normal şartlarda tanımlarda verilen ölçeklere göre fiziksel ölçümler üretim yerinde Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilecek.
Adapazarı Dartılı Keşkeki düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde pişirilen ve konuklara ikram edilen yöresel bir yemek.
Ürünün ayırt edici özellikleri ise; büyükbaş hayvan eti yerine sadece tavuk ile yapılması ve Adapazarı yöresine özgü olarak hazırlanan ‘Kızdırılmış tereyağında kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanan dartı’nın kullanılması. Ayrıca yemeğin yapılmasında yoğun olarak yoğurt ve süt kullanılır.
Adapazarı Dartılı Keşkek yapımında kullanılacak malzemeler; 6-7 litre süt, bir adet tavuk, ½ aşurelik buğday, bir baş orta boy soğan, ½ tatlı kaşığı tuz, 3/2 litre su, 2 yemek kaşığı tereyağı, çay kaşığının ucu ile kara biber ve çay kaşığının ucu ile kırmızı biber.

DARTININ HAZIRLANIŞI
6-7 litre süt kaynatılmadan önce 1,5-3 saat arası bekletilmektedir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka hafif ateşli ocakta kırmızı rengi alıncaya kadar kaynatılır. Bu esnada dartı kıvamı koyulaşır ve dartının yüzeyinde gözenekler (Krater) oluşur. Dartı yüzeyi kırmızı rengi ve yüzeydeki gözenekleri oluştuğunda ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak burada donması beklenir. Yağlı bölüm üstte, tortu ise altta kalacak biçimde donmaktadır. İşte bu elde edilen ürüne Dartı denilmektedir. Adapazarı Keşkeğinin vazgeçilmez yardımcı elemanı.
-ADAPAZARI DARTILI KEŞKEĞİNİN YAPILIŞI
Kılçıklı sivri beyaz ½ kilogram Buğday dövülerek, kabuğu çıkarılarak aşurelik buğday hazırlanır. Keşkek yapımına başlanmadan yaklaşık 10-12 saat önce buğday yıkanarak ıslatılır ve biraz şişmesi sağlanır.
Ertesi gün ise, hazırlanan bir bütün tavuğun eti iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1,5 saat kadar suda haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır. Diğer tarafta akşamdan hazırlanan buğday tavuk suyuna atılır. 1-2 kez tahta bir kaşıkla çevrilerek ocakta kaynatılır. Suyu az ise üzerini bir parmak örtecek kadar su ilave edilir ve ½ tatlı kaşığı tuz konulur. Ilık hale gelen tavuk kemiklerinden ayrılır. İnce bir şekilde didiklenir ve yarım kibrit çöpü büyüklüğünde parçalar halinde, kaynatılan buğdayın içine katılır. Kaynatılan malzeme tahta kaşıkla ezilerek buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır. Koyulaştığı zaman servis tabağına alınır.
Diğer tarafta bir tavanın içinde tereyağı kavrulur. İçine hazırlanan dartı, kırmızı ve kara biber konur. Hazırlanan keşkeğin üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim