Gölette Facia Yaşandı Gölette Facia Yaşandı
 Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, kansere neden olan etmenler hakkında çeşitli uyarılarda bulunarak, kanserden korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Sigara kanserin kanıtlanmış en geçerli nedenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, “Bunların başında akciğer kanseri geliyor. Akciğer kanserinin 2 türü vardır. Bunların arasında küçük hücreli olarak adlandırdığımız akciğer kanseri neredeyse tamamen sigara ile ilişkilidir. Bunun dışında baş ve boyun bölgesi kanserlerinden özellikle gırtlak kanseri önemli ölçüde sigara ile bağlantılıdır. Kanıt düzeyi bu kadar yüksek olmakla beraber yemek borusu kanserinin ve idrar kesesi kanserinin de sigara ile ilintili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Prof. Dr. Erkal; “Yaz aylarında özellikle korumasız olarak güneşe maruz kalmak, uzun dönemde kansere yol açabilir. Özellikle cilt kanserinin bazı türleri uzun süreli ve korumasız güneşe maruz kalma durumunda ortaya çıkmaktadır. Güneşin zararlı etkinlerinden korunmak için mutlaka güneş koruyucu kremi ve geniş çeperli şapka kullanılmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca güneşin tepede olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır” diye konuştu.
Bazı kanserler için tarama testleri hastalıkların erken tanınmasını ve erken tanındığı için hastanın tedavi edilmesinin önünü açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Erkal; “Bunların içinde birkaç iyi örnek var. Bunlardan bir tanesi prostat kanseri. Prostat kanserinde özellikle belli bir yaşın örneğin; 60 yaşın üzerindeki erkeklerin belli aralarla yaptırdıkları bir kan testi, bu testin adına PSA Testi diyoruz. Testin değerlendirme sonucuna göre yapılabilecek bir biyopsi bu hastaların erken prostat kanseri tanısı alması gündeme getirilebilir ve böylece prostat kanseri tedavisindeki başarı oranlarımız iyileşebilir. Erken tarama testlerinin içinde ikinci iyi yol, geçerliliği olan ikinci hastalık ise meme kanseridir. Yine belli bir yaşın üstündeki kadınlarda yıllık olarak yapılan belli aralıklarla yapılan mamografi bu kadınlarda da saptanacak olan meme kanserlerinin tedavi edilecek zamanda tanınması tedavisinin iyi olmasını sağlayabilir. Bu konuda söylenmesi gereken üçüncü kanser ise rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanserinin de erken tanınmasında PAPS denilen bir testten yararlanıyoruz. Bu test kullanılarak hastaların tedavi başarılarının olumlu yönde etkileyecek şekilde erken tanı olması söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu.
Kanser teşhisi konan hastalara mutlaka hastalığı hakkında bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, “Zaten yasal zorunluluk olarak hastalarda gerek kanser gerek kanser dışı tedavilerden onay formu almamız gerekiyor. Yani hastalara uygulayacağımız tedavilerin hasta tarafından biliniyor olması, hekim tarafından hastaya anlatılıyor olması, hastanın da bu tedaviyi kabul ettiğine dair bir yazılı ve sözlü onay vermesi gerekiyor. Bu onayın verilebilmesi için önce hastanın gerek tanısı, gerek yapılacak işlemlerle ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim