Karakuyu köprüsü trafiğe açılıyor Karakuyu köprüsü trafiğe açılıyor
Torbalı Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamına alınan hurdacılar, bundan sonra topladıkları kağıt, karton, plastik, metal, cam ambalaj atıkları belediyenin anlaşmalı olduğu firmaya teslim edecek ve karşılığında da para alacaklar. Proje kapsamında dün Torbalı Belediyesi binasında bulunan meclis salonunda ilçede hurdacılık yapan yaklaşık 80 civarında sokak toplayıcısı ile bir araya geldi. Toplantıya Belediye Başkan yardımcılarından Ömer Şentürk, İlyas Çimen ve M.Yıldız Sivrikaya da katıldı. 
ATIKLARI TOPLAYAN HURDACILAR KAYIT ALTINA ALINACAK
Toplantıyı Torbalı Belediyesi’nde görevli Çevre Yüksek Mühendisi Gökben Yılmaz, Kastaş Çevre Yüksek Mühendisi Esra Genç ve Kastaş Sorumlusu Hakan Özçifçi yönetti. Sokak toplayıcılarının kayıt altına alınması hedeflenen toplantıda, sisteme dahil olma koşulları anlatıldı. Belediye tarafından kayıt altına alınarak yaka kartı verilecek toplayıcılar, işyerlerinden veya konutlardan toplama yapacaklar. Toplanan ambalaj atıklarını belediyenin protokol imzaladığı firma olan Kastaş’a götürerek projenin daha verimli olmasını sağlayacaklar.
BU KONUDA YÖNETMELİK VAR
Toplantıda bir konuşma yapan Çevre Yüksek Mühendisi Gökben Yılmaz, “Bilindiği üzere Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğince ‘Apartman, Site Yönetimleri, Okullar, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Hastaneler, Oteller, Lokantalar, Büfeler, Marketler, Satış Noktaları, Alış Veriş Merkezleri Ambalaj atıklarını oluştuğu noktada Belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermek ile yükümlüdür.’ Bu bağlamda 2 yıldır yürüttüğümüz projemizi bir adım ileriye taşımak üzere sizlerle bir araya geldik. Yapacağımız çalışma ile dışardan gelen toplayıcıları da engellemiş olacağız.” dedi.
‘ÇEVRE KONUSUNDA BİLİNÇLİ DAVRANMALIYIZ’
Pproje kapsamında hurdacıların toplama araçları mavi renge boyanacak ve her birine yaka kartı verilecek. Böylece yaka kartı olmayan hurdacılar toplama yapamayacaklar. Bu konuda duyarlılık gösteren halkımızdan da sisteme dahil edilen ve yaka kartı bulunan toplayıcılara yardımcı olmalarını beklediklerini söyleyen Yılmaz, “Ambalaj atıklarının geri dönüştürülebilmesi için kaynağında, çöpten ayrı olarak toplanması ve temiz şekilde geri dönüşüm endüstrisine ulaştırılması gerekiyor. Konut sakinleri, işyeri sahipleri, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları ile öğrencilerin de bu konuda bilgilenmesi lazım. Daha önce okullarımızda geri dönüşüm konusunda bilgilendirmeler yaptık. Çevre konusunda daha bilinçli davranıp, hem alışverişlerimizde geri dönüşümlü ambalajları tercih etmeli, hem de bu ambalajları dönüşüm kumbaralarına atmalıyız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim