Bergama'da UNESCO Heyecanı Bergama'da UNESCO Heyecanı
 Olay, İzmir’in Bergama ilçesinde meydana geldi. Mağdurlardan Muammer Z’nin karakolda işlemleri devam ederken, içeri girmek isteyen babası Talat Z'nin fenalaşarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği iddia edildi. 
Babasını kaybetmenin acısını yaşayan Muammer Z, olayı şöyle anlattı: “Arkadaşımla laf dalaşına girdik, daha sonra birbirimize bağrışmamız oldu. Sonra polisler geldi. Polisler, kavga varmış gibi bizi ayırmaya çalıştı. Daha sonra bana sordular ‘Şikayetçi misin?’ diye. Hayır dedik ikimizde. 'Ne konuşuyorsunuz' diye sordular. Özel bir konu olduğunu söyledim."
Dışarıda yakınlarının yaşadıklarından haberi olmadığını ifade eden Muammer Z., şöyle konuştu: ”Ben diyorum ki, babam hasta babamı bana gösterin daha sonra kapıdan gösterdiler. Ben içerideydim, tam bilmiyorum dışarıda ne oluyorsa."

RAPORU BEKLİYORUZ
Yaşadıkları olaya anlam veremediğini belirten Muammer Z, şunları söyledi: "Polisin bir insana bu şekilde davranması bence doğru değil. İlk önce ne olduğunu dinlemeliler. Ortada şikayetçi olan insan yok. Sadece ben varım. Ağabeyim, babam ve annem var. Biz ailecek kötü muamele gördük. Bunu devlet memuru bize yapıyor. Kafamız sıkıştığında polise, jandarmaya değil de nereye gideceğiz."
Olayla ilgili hukuki mücadelelerine devam edeceklerini açıklayan Muammer Z, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Biz, bu olayın arkasını kesinlikle bırakmayacağız. Raporları bekliyoruz. Rapor geldikten sonra gereken davayı açacağız. Biz hak ve hukukun yerini bulmasını, suçluların ceza almasını istiyoruz.” 
Olayın mağdurlarından 37 yaşındaki Adnan Y de yaşadığı olayın ardından yaklaşık 1 buçuk ay hasta yattığını ve çalışamadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İşlerim elimden gitti. Bir haftadır çalışıyorum. Bir daha hiçbir vatandaşa bu şekilde davranılmasın. Onların da bizim de çoluk çocuğumuz var."
Adnan Y., yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Biz olayın yaşandığı yerin yukarısındaydık. Rahmetli Talat ağabeyle muhabbet ediyorduk. Muhabbet ederken oğlu Muammer’e para verdik. Onlar iki arkadaş aşağıya indi. Bize 15- 20 dakika sonra bir haber geldi. Bir arkadaşıyla ağız münakaşasına girdiğini öğrendik. O esnada motosiklete binerek olay yerine geldik. Polislerle aralarında tartışma yaşanmış. Sanırım polisler gençlere vurmuş ama tam bilemiyoruz."

HAKLARINDA SORUŞTURMA AÇILMASINI TALEP ETTİK
Olaya müdahil olan Avukat Kubilay Buber ise, Cumhuriyet Savcılığı’ndan polis memurları hakkında işkence ve kötü muameleden dolayı soruşturma açılmasını istediklerini ifade ederek,”Müvekkillerimden Yadigar hanımın eşi ve Muammerin babası Talat Zeybek de bu olayların devamı sürecinde kalp rahatsızlığı geçirip vefat etti. Bu nedenle polis memurlarının bu vahim olaya sebebiyet verme suçundan haklarında soruşturma açılmasını talep ettik. Bu dilekçemizle bu süreci bir şekilde başlatmış olduk” dedi. 
Yaşanan olayın bir insanlık suçu olduğunu dile getiren Avukat Buber, şunları söyledi: “Ben avukat olarak bu dosyada yakınıcıların avukatı sıfatıyla görev aldım. Tabi ondan sonra bizim hukuki sürece katkılarımız söz konusu olması gerekiyor. Öncelikle savcılık tarafından polis memurları hakkında resen soruşturma başlatılmasını bekledik. İşkence bir insanlık suçudur. Türk Ceza Kanunu'nun 94. maddesi ve devamı maddeleri ile anlamını bulan ve uluslararası sözleşmelerde dahi suç olarak kabul edilen bir unsurdur. Bu suçtan dolayı soruşturma yapmak savcıların resen görevi ve sorumluluklarındadır. Bugüne kadar polis memurları hakkında bir soruşturma yapılmadı. Dün itibari ile biz, Cumhuriyet Savcılığı’ndan polis memurları hakkında soruşturma açılmasını istedik. Bununla ilgili başvurumuzu resmen yaptık.” 

MADALYA SAHİBİ
Olayla ilgili gözaltına alınıp serbest bırakılan ve olay esnasında babasını yitiren Muammer Z’nin çeşitli motosiklet oraganizasyonlarında kupa ve madalyalarının olduğu öğrenildi.

İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim