Köyü Ateşe Verdi Köyü Ateşe Verdi
Taşköprü Adliyesinde görülecek olan ilk duruşma tarihi 3 Nisan. Taşköprü Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu hakkında merkezi Ankara’da bulunan birlik başkanlığı tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Taşköprü Cumhuriyet Savcılığı da çalışmasını tamamladı ve iddianameyi mahkemeye teslim etti.
Kooperatif Yönetim Kurulu üyeleri 2006 yılında usulüne uygun inceleme, araştırma ve tespite dayanmadan 96 ortağın ortaklık nitelik ve şartlarını kaybettikleri gerekçesiyle ortaklıktan çıkarıldıkları, usulüne uygun tebligat yapmamakla birlikte genel kurullara davet etmemekle suçlanıyor. Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede ortaklıktan çıkarılan kişiler arasında ortaklık vasfını kaybetmemiş kişiler bulunduğu da iddia ediliyor.
Daha önceden 1 TL olan ortaklık paylarının değerinin Bakanlar Kurulu Kararı ile 100 TL olarak belirlenmesine rağmen 226 kişiye sermayelerinin eksik olduğu 30 Ekim 2009 tarihine kadar tamamlamayanların ortaklıktan ayrılmış sayılacağının duyurulduğu, daha sonra yönetim kurulu toplantısında 226 ortaktan 118’inin ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiği, ancak usulüne uygun bir şekilde ortaklara duyurulmadığı ve genel kurul toplantılarına da davet edilmediği, halen ortaklığı devam eden bir kısmının 1 TL olarak görülen sermayelerinin 100 TL’ye tamamlamamış 196 ortağın bulunduğu iddia edildi. Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanarak Taşköprü Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilen ve kabul edilen iddianameye göre 2006 ve 2009 yılında kararlaştırılan ortaklıktan çıkarma işleminin ilgili kanun maddelerine göre eşitlik kuralına aykırı olduğu, işlemlerin usulüne uygun bir şekilde yürütülmediği ifadeleri yer aldı. Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınan şüphelilerin işlemleri usulüne uygun yaptıkları, suç kasıtlarının olmadığı ve suçsuz olduklarını söyledikleri ifade edildi. Dava, Taşköprü Sulh Ceza Mahkemesi’nde 3 Nisan’da görülmeye başlanacak.

Editör: TE Bilişim