Malum İzmir’in her semtinde Pazar var şükür. Buda hemen her zaman her meyve ve sebzeyi, balığı, kahvaltılık ürünleri, giyim ve bazı ev eşyalarını, bakliyatları daha ucuza ve taze olarak almamızı sağlıyor. Yani en azından herkes böyle düşünüyor.

Ben alışverişimi ailemle beraber Bornova Merkezde bulunan büyük pazarda yapıyorum her Pazar. Çok şükür bazı pazarcılar var yıllardır hiçbir şekilde çizgisini bozmadan devam ediyor. Mesela patates soğan aldığım pazarcı karı koca var şimdi onlara bir de oğulları katıldı. Maşallah hem okuyor hem de pazarcılık yapıyor. İnanın bana tam 15 yıldır tanıyorum ve alışveriş yapıyorum bir defa olsun çantamda çürük patates ve soğana rastlamadım. Hiçbir zaman koymadılar çürük hiçbir torbaya…

Belki üç beş kuruş daha ucuzunu bulabilirsiniz pazarda ama inanın çürük de var içinde bozuk da.

Ama bu tarz esnaf o kadar az ki bir meyve aldığım yer var mesela baba ve oğlunun çalıştığı o abide çok iyi esnaf. Fiyatları beş on kuruş yüksektir ama marketten alır gibi gözün kapalı alırsın ürünleri.

Ancak Bornova gibi kalabalık bir nüfusun yaşadığı bir ilçede koskoca pazarda bir elin parmağını geçmez bu esnaflar. Bu hafta yine pazardaydık. Domates almak için bir tezgaha uğradık. Pazarcı yan tarafa çürükleri ayırmış 10 tl den satıyor. Hemen yanındaki yerde biraz az çürükler 13 tl den satıyor. Kendi önünde gayet düzgün görünümlü sıralanmış domateslerin kilosu ise 15 tl durduk ve bu domateslerden 2 kilo alalım dedik. Bir çocuk var tezgahta adamdan başka. Çocuk 10 ya da 12 yaşlarında. Torbayı doldurmaya başladı. Tarttı ve uzattı bana ama torbanın şeklinden şüphelendim. Açtım içini ve ilk elime aldığım domates çürük. İkincisi çürük. Üçüncüsü ezik. Dördüncüsü çürük. Hemen elime aldığım domatesleri birer birer çocuğa uzattım

*bak bu çürük dedim.

*Değiştireyim abi dedi.

*Peki bu da çürük dedim.

*Onda bir şey yok abi dedi.

*Görmüyor musun çürük dedim.

*Başka bir tane daha çıkarttım bu da çürük deyince alma abi sen dedi.

*Nasıl yani dedim. Normal görüntüsünü öne koyduğun ve gördüğüm gibi almak istediğim domatesten istiyorum, sen bana çürükleri çabucak dolduruyorsun ben sana çürükleri gösterince de alma diyorsun öylemi dedim.

*Evet dedi işine gelmiyorsa alma dedi.

Bir anda dondum kaldım bıraktım çantayı ve devam ettim. İnanın insan ne diyeceğini bilemiyor. 10 Yaşındaki çocuğa bile insan nasıl kandırılır onun kitabını yazmış vermişler buna mı üzülmek lazım, yoksa belediye zabıtalarının dışarıda kol gezdiği halde içeride millete çürük çarık malları satan pazarcıların haline mi !!!

Biraz aşağıda başka bir tanesi müşteri ile kavga ediyor aynı sorun. Başka bir tanesi daha... 12 tl büyük yazmış yanına mikroskop ile görünecek şekilde 50 kuruş yazmış müşteri ile kavga ediyor.

Neden belediye denetlemez bunları. Neden önde ne görürsek hiçbir zaman arkada aynısı olmaz. Neden insanlara temiz mal gösterip çürük mal satarlar. Bunun vebaline kim katlanacak. Kim dur diyecek buna. Bu insanlar birer birer marketlere yöneliyorsa ve pazarcılar iş yok diye dert yanıyorsa sorumlusu kendileri değil midir.

Belediye yetkililerine sesleniyorum acil olarak bu pazarlara el atılmalı ve düzenlenmeli. Yoksa yakında kimse pazara gitmeyecek haberiniz olsun…