Enginar sizi Urla'ya çağırıyor! Enginar sizi Urla'ya çağırıyor!
Fastfood anlayışının yaygınlaştığı günlerde, gelenekselleşmiş yemeklerin değerlerini korumak ve yeni nesle bu yemekleri tanıtmak adına önemli rol oynayan festivale Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın “Böylesine güzel bir coğrafyada yaşadığımız için çok şanslıyız. Kültürümüzü yansıtan yemekler de bu güzelliğin bir parçası. Bizler bu değerleri tanıtarak hem ekonomiye hem de kültürümüze hizmet etmeliyiz“ şeklinde konuştu.
Köy Muhtarı Işık Erdoğan, Özbek'in 1000 yıllık tarihi olduğunu ve Çakabey zamanında kurulan bir Türkmen köyü olduğunu ifade ederek, geçmişten gelen yemek kültürlerini, farklı yörelerin yemek kültürleriyle birleştirerek kendi mutfaklarına ekleyen köy kadınlarının hazırlamış oldukları yemekleri sunmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.
Festivalde ayrıca bir de yemek yarışması düzenlendi.
Köy Meydanı'nda kurulan standarda Özbek köylüleri evlerinde ürettikleri yemekleri gelen konuklara sunarken, bir yandan da 12 kişiden oluşan jüri yarışmaya katılan köylü kadınların yemeklerini değerlendirdi.
5 dalda düzenlenen yemek yarışmasında hamur işinde kabak çiçeği köftesiyle Lütfiye Kaya, zeytinyağlılarda sarmayla Emine Güner, deniz ürünlerinde saçalan yemeğiyle Şeniz Dumanlıoğlu, et yemeklerinde kuzu etli enginar yemeğiyle yasemin Kantarcı, tatlılar kategorisinde ise sıyırma ile Semra Demirel birinci oldu.
Ev işi baklava, gözleme, börek çeşitleri ve köy ekmeklerinin yanı sıra mantı, zeytinyağı, salça ve köyde yetiştirilen sebze, meyve, bal, reçele kadar birçok taze ve sağlıklı köy lezzetlerinin sunulduğu stantlardan alış veriş yapan kalabalık, köy gençlerinin verdiği canlı müzikle keyifli saatler yaşadılar.
Editör: TE Bilişim