Biz başladık. Sizi bekliyoruz. Biz başladık. Sizi bekliyoruz.
Urla Ovacık Mahallesi yakınında bulunan Yemişli Dağı'na kurulmak istenilen 6 adet RES için köye gelen şirket yetkilisi ve avukatına Urla Çalışma Çevre Grubu, Urla Kent Konseyi, Urla ADD ve diğer sivil toplum kuruluşları üyeleri tepki gösterdi.

Ovacık Mahallesi Çevre Çalışma Grubu tarafından okunan basın açıklamasında, “Bizler yenilebilir enerji kaynaklarına karşı değiliz.

Ancak mahallemize bu kadar yakın bir mesafede RES kurulmasına da karşıyız. Biz yeni yasa ile mahalle olduk. Ancak tarımla geçiniyoruz. Kurulacak tesisler tarla ve zeytinliklerimize 150 metre mesafededir. Kurulum sonrası enerji nakil hatları ve yollar için oldubittiye getirilerek topraklarımızın kamulaştırılmasını istemiyoruz.

Rüzgar Enerji Santralleri'nin zararları herkes tarafından bilinmektedir. İnsan beyni tarafından algılanan infrasyonun insanlarda başağrısı, uyku bozukluğu ve dikkat bozukluğu yaptı gibi doğadaki hayvanlara da zarar verdiği bilinen gerçeklerdir.

Yapılacak olan RES 1. derecede sit alanı üzerine yapılacaktır. Bu alan çam ağaçları ile kaplıdır. Daha önceki örnekleri gibi kurulum aşamasında yol, enerji nakil direkleri ve rüzgar tribünleri için ağaçlar talan edilecektir. Köy halkı olarak biz bu talana karşıyız. Santrallerini daha uzaklara, insanların yaşam alanlarına yakın olmayan sahalara kurmalarını istiyoruz” denildi.

Ellerine aldıkları tava ve tenekeleri çalarak, sloganlar atan köylüler firmayı protesto etti. Şirket yetkilileri ise, alanın 1. derece sit alanı olmadığını, ağaç kesiminin ise hemen hemen yapılmayacağını, köylünün topraklarının kamulaştırma ve istimlâk yapılmayacağını, denildiği gibi en yakın santralin 150 metre mesafede değil, 800 metre mesafede tesis edileceğini söylediler.

Bilgilendirme toplantısı köylülerin ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Editör: TE Bilişim