Karadenizli bakın şimdi ne yaptı? Karadenizli bakın şimdi ne yaptı?
 Hüseyin Akdeniz, bugünkü Köy Kanunu'nda muhtarın ve köylünün uygulaması gereken kuralların bir öneminin kalmadığını belirterek, "Bu kanunlar bize hitap etmiyor. 21. yüzyılda 19. yüzyılın kanunlarına göre muhtarlık yapıyoruz. 88 yıllık Köy kanunu artık değişmeli" dedi. 
Akdeniz, kanundaki bir çok işlerin artık devletin diğer kurumlarınca yapıldığını hatırlatarak, "İkametgah ilmuhaberi de artık elimizden çıktı. Sadece mühür bizde. O sebeple yeni yasama döneminde TBMM gündemine gelecek olan yeni köy kanunu konusunda siyasilerden destek bekliyoruz. Bu kanun muhtarlık müessesesine saygınlık kazandıracak niteliktedir” diye konuştu. 

“MUHTAR KÖYLÜYE ÖĞÜT VERMELİ”
1924 yılında kabul edilen ve bugün hala geçerliliğini koruyan ancak günümüzde 'komik' kalan kanunun bazı maddeleri şöyle:
"Köylünün Yapması Gereken İşler:
13. madde: Sıtma, sivrisinek barınan su birikintilerini kurutmak, çeşme yapmak, çeşmeden akan fazla suların etrafta bataklık yapmasını engellemek"
"Muhtarın Göreceği İşler:
36. madde:
- 0-6 yaş grubu çocuğun sağlık cetvelini muhtar hazırlar
- Köyün içerisinde asayişi korumak
- Köye gelip gidenlerin niçin gelip gitmekte olduklarını anlamak ve bunlar içinde şüpheli adamlar veyahut ecnebiler görülürse hemen yakın karakola haber vermek
- Köy civarında eşkıya görürse hükümete haber vermek ve elinden gelirse tutturmak
- Köylülere öğüt vermek."

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim