Biga'da trafik kazası Biga'da trafik kazası
Çanakkale’de aşırı yağışların etkisiyle toprak kaymaları meydana gelen Güzelyalı’da yazlıklar tehdit altında. Bölge, köyün ortasından geçen yoldan itibaren denize doğru kaymaya devam ediyor. Yer yer çökmeler ve derin çatlaklar oluşan yol trafiğe kapatıldı. Heyelan sebebiyle bölgedeki evler de tehlike altında. Evlerin bahçelerinde, duvarlarında ve balkonlarında büyük çatlaklar meydana geldi. Bazı yazlıkların bahçelerinde çöküntüntüler oluştu.
Heyelan bölgesinden geçen içme suyu boruları da zeminin kayması sonucu patladı. Bölgedeki yazlıklara yer üstünden çekilen geçici borularla su veriliyor.
Heyelanın ardından Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bölgede inceleme yaptı. Yapılan incelemede, heyelanın, yolun üst tarafında Karayolları’nca yapılan menfezdeki suyun toprak altına inerek zemini yumuşatması neticesinde meydana geldiği belirlendi.

Heyelanın olduğu bölgede evi olan Ahmet Balcı, Güzelyalı’daki kaymanın 10 yıl önce başladığını belirti. Son zamanlarda yağan yağmurun fazlalığının çökmeyi ve çatlakları daha da artırdığını belirten Balcı, “Yazlıklarda meydana gelen çatlakların ardından belediye bize tebligat gönderdi. ‘İkinci bir bildirime kadar evlerinizde oturmayın. Bu zaman içerisinde bazı incelemelerde bulunuyoruz. Üniversiteyi devreye soktuk. Bunlar inceleme yapacaklar, ne gibi tedbir alınacak buna karar vereceğiz’ yazılı bir tebligat geldi” dedi.

Güzelyalı Köyü Muhtarı Hasan Sağlam, “Orada oturan vatandaşlarımıza belediyeden tebligat geldi. Biz her gün bölgeyi kontrol ediyoruz. Her gün daha fazla kayma oluyor. Aşağı yukarı günde 2 - 3 santim kayma oluyor. Belediye ve üniversitenin incelemeleri sürüyor” diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Güzelyalı mücavir sahamızda, jJandarma kampının yanındaki alanda bir heyelan söz konusu. Karayolları, yeni yol yapılırken bütün suyu bir menfezden direk alttaki yola verdi. Yerin altına giren su, killi zemini yumuşattı. Bunun geçmişte oluşan kaymayı tetiklemesi sonucu burada yeni çatlaklar, evlerin açılmaları, bahçelerde çökmeler oldu, yol zaten çöktü. Biz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji ve Jeofizik mühendisleriyle bir toplantı yaptık. Burada net olarak durum tespit edilene kadar bu binalarda, bu yörede oturulmaması gerektiğini, heyelanın ne zaman yeniden meydana geleceğini tahmin etmenin zor olduğunu ifade ettiler. Burada şimdilik oturmanın yasaklanması gerektiğini belirttiler.

Böyle bir rapor verdiler. Biz de bunu burada oturanlara tebliğ ettik. Bununla ilgili ne yapılabilir? Teknik olarak ne mümkündür? Bunun çalışmaları bir sene içerisinde tamamlanacak. Bu bugün durmuş gibi görünse de yarın aşırı bir yağışta ya da bir depremde bunlar çok ciddi risk taşır. Bizim de yerel yönetim olarak görevimiz vatandaşları uyarmaktır. Bu ikazı yaptık. Burada 30 haneye evlerini tahliye etmeleri için tebligat gönderildi” dedi.

Editör: TE Bilişim