İMF Dünya'nın En Büyük Ekonomilerini Açıkladı İMF Dünya'nın En Büyük Ekonomilerini Açıkladı
Avrupa Parlamentosu tarafından Mart ayında sonuçlandırılması beklenen Türkiye İlerleme Raporu öncesi Brüksel'de Parlamento ve Komisyon'da çeşitli temaslarda bulunmaya gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ilk olarak AP Sosyal Demokrat Grup Başkanı Hannes Swoboda ile bir araya geldi.
Martin Schulz'un AP Başkanı olmasının ardından bu pozisyona gelen Swoboda'yı kutlayan Bağış, sohbet sırasında söz açılan Yunanistan krizi ile ilgili olarak Swoboda'ya şunları söyledi:
"Eğer bize vizeleri kaldırmamızda yardımcı olabilirseniz biz de Yunanistan'a ekonomilerinde turizm yoluyla çok yardımcı olabiliriz. Türkler bu ülkeye gidebilmeyi istiyor. Harcamalarımız ekonomilerini canlı tutacaktır."
Swoboda'dan sonra AP'nin Türkiye Raportörü Hollandalı Parlamenter Ria Rujiten Ooen ile de görüşen Bağış, Oomen'e ilerleme raporunun içeriğiyle ilgili kendisinin dengeli ve hakkaniyetli hareket etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Sadece size sunulanları değil, vicdanınız da gördüklerini yazıyorsunuz" dedi. Özellikle terörle ilgili kısımlardan memnuniyet duyduklarını belirten Bağış, raporun gidişatını takip ettiklerini ifade etti.
Görüşme sonrası Raportör Oomen görüşmeye ve Bağış hakkında İsviçre'de açılan ön soruşturmaya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Raporla ilgili son derece verimli bir görüşmeydi. İnanıyorum ki altı hafta içerisinde olumlu sonuç alacağız. İsviçre meselesine gelince, eğer bir ülke ve halkı iyi bir gelecek sahibi olmak istiyorsa, kendi tarihlerini bilmeleri ve kabul etmeleri gereklidir. Bu nedenle ben sadece Türk tarafına değil Ermeni tarafına da uzmanların konuya el atması ve konuyu incelemeleri gerektiğini ilettim. Bu gerçekten akil ve bilgece bir yöntem olurdu. Bizde ifade özgürlüğü esastır. Bu Fransa ve Ermenistan'da da böyle
olmalıdır ancak Türkiye'de de bu böyle olmalı. Herkes düşüncelerini her yerde özgürce söyleyebilmeli. Bu tüm Avrupa ülkelerinde böyle olmalı derken Türkiye'de de ifade özgürce açıklanabilmeli. Bu noktada Türkiye ve vatandaşları için en bilgece tavsiyemiz şudur: 'tarihinizi bilin ve bunu kabul edin çünkü parlak bir geleceğe ulaşmanın tek yolu budur."
Fransa'daki duruma da karşı olduğunu anlatan Oomen, Voltaire'den alıntı yaparak "düşüncelerine katılmıyorum ancak onları özgürce savunabilmen için ölmeye hazırım" sözünü hatırlattı.

Editör: TE Bilişim