İlkokuldan İtibaren Ahlaki Değerler Dersi Zorunlu Olmalı İlkokuldan İtibaren Ahlaki Değerler Dersi Zorunlu Olmalı

 Yaptığı çalışmalarla her üç ana kategoride de öne çıkan Ege Üniversitesi, 9 bin 54 yükseköğretim ve araştırma kurumu arasında dünyada 2 bin 989’uncu, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 5’inci sırada yer aldı.

Dünyanın önde gelen akademik değerlendirme kuruluşlarından SCImago Institutions Ranking 2024 yılı üniversitelere sıralamasına göre Ege Üniversitesi son bir yılda devlet üniversiteleri arasında 1 basamak yükselerek 5’inci, dünya sıralamasında ise bin154 basamak yükselerek 2 bin 989’uncu oldu. Ege Üniversitesi alan bazlı sıralamalarda da 19 alanda dünyada ilk bin üniversite arasına girmeyi başardı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma odaklı çalışmalar yapan kurumların yer aldığı en objektif küresel sıralamalardan biri olarak kabul edilen SCImago Institutions Rankings 2024 sonuçları açıklandı. Dünya üniversitelerinin araştırma, inovasyon ve toplumsal etki kategorilerinde sınıflandırılan sıralamada üniversitemiz, Türkiye’deki devlet üniversiteleri içinde ilk beşte yer aldı. Sıralamadaki başarısını sürdüren; tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin,  ülkemizin en iyi Ar-Ge ve eğitim kurumlarından birisi olduğu bir kez daha somut verirlerle ortaya kondu. Eğitim öğretim kalitesini artırarak, yenilikçi araştırma ekosistemini güçlendiren üniversitemiz, topluma değer katan projeler üretmeye, üniversite-sanayi işbirliklerine yenilerini eklemeye devam edecek. Dijitalleşme, inovasyon ve uluslararasılaşma alanlarında  çıtasını daha da  yukarılara taşıyan üniversitemiz, geleceği dönüştürmeye ve  yeniliklere öncülük etmeyi sürdürecek. Üniversitemizin bu başarılarında emeği geçen tüm mensuplarımıza, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

EÜ 8 alanda Türkiye’de ilk 5’te yer aldı

Alan bazlı sıralamalarda ise Ege Üniversitesi Tarım ve Biyolojik Bilimleri kategorisinde; Hayvan Bilimi ve Zooloji alanında Türkiye sıralamasında 4 basamak yükselerek 3’üncü dünya sıralamasında 543’üncü olurken; Su Bilimi alanında Türkiye sıralamasında  2 basamak yükselerek 7’nci dünya sıralamasında 947’nci sıraya yükseldi.  Ekoloji, Evrim, Davranış ve Sistematik alanında Türkiye sıralamasında 3 basamak yükselerek 10’uncu,  Gıda Bilimi ve Bitki bilimi alanlarında Türkiye sıralamasında 9’uncu oldu.

EÜ, Sanat ve Beşeri Bilimler kategorisinde Türkiye sıralamasında 3 basamak yükseldi ve alt alanı olan Tarih alanında ise bu yıl sıralamaya girmeyi başararak dünya sıralamasında 834’üncü; Biyokimya, Genetik ve Moleküler Biyoloji alanında Türkiye sıralamasında 3 basamak yükselerek 8’inci; İşletme, Yönetim ve Muhasebe alanında Türkiye sıralamasında  9 sıra yükselerek 4’üncü, Kimya  alanında Türkiye sıralamasında  10 basamak yükselerek 11’inci,  Bilgisayar Bilimi  alanında Türkiye sıralamasında 20 basamak yükselerek  çıkışını sürdürdü. Dişçilik alanında Türkiye sıralamasında 8’inci, dünya sıralamasında 349’uncu olan Ege Üniversitesi, Oşinografi alanında Türkiye sıralamasında 4’üncü dünya sıralamasında 689’uncu, Uzay ve Gezegen Bilimi alanında Türkiye sıralamasında 5’inci oldu.

Endüstri ve Üretim Mühendisliği alanında Türkiye birincisi

Mühendislik kategorisinde Türkiye sıralamasında 11 basamak yükselerek 7’nci olan Ege Üniversitesi,  alt alanlarında ise Biyomedikal Mühendisliği alanında 3 basamak yükseldi ve 6’ncı,  Endüstri ve Üretim Mühendisliği alanında Türkiye sıralamasındaki 1’inciliğini sürdürerek,  dünya sıralamasında 398’inci oldu.

Tıp kategorisinde Türkiye sıralamasında 1 basamak yükselerek 6’ncı olan Ege Üniversitesi, alt alanlarında ise Gastroenteroloji alanında Türkiye sıralamasında 4’üncülüğünü sürdürdü. EÜ; Geriatri ve Gerontoloji alanında Türkiye sıralamasında 1 basamak yükselerek 5’inci oldu. Kadın Doğum ve Jinekoloji alanında Türkiye sıralamasında 2 basamak yükseldi ve dünya sıralamasında 987’nci oldu. Göz Hastalıkları alanında Türkiye sıralamasında 3 basamak yükselerek 6’ncı sırada yer aldı, dünya sıralamasında 495’inci oldu. Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme alanında Türkiye sıralamasında 1 basamak yükselerek  8’inci oldu. Dermatoloji alanında Türkiye sıralamasında 5 basamak yükselerek 9’uncu  ve dünya sıralamasında 741’inci oldu. Patoloji ve Adli Tıp alanında dünyada 954’üncü oldu. Üroloji alanında Türkiye sıralamasında 9’uncu dünya sıralamasında 652’nci oldu. Kardiyoloji ve Kalp Damar Hastalıkları alanında Türkiye sıralamasında 1 basamak yükselerek 5’inci oldu. Ameliyat-Cerrahi alanında Türkiye sıralamasında 6’ncı sıradaki yerini koruyarak dünyada 727’nci oldu. Veterinerlik alanında dünya sıralamasında 883’üncü sırada yer aldı.

Editör: Ajans Ekip