Türkiye’de son iki yılda yeni bir kavga başladı. Daha önceleri çok nadir rastladığımız, TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılan ve herkesin razı geldiği bir uygulama vardı.

Kiracı Ev Sahibi Kavgası bitirilmelidir…

:

Ancak son iki yıldır enflasyonun yükselişe geçmesi ile ev sahibi - kiracı kavgası diye bir kavram hayatımıza adeta dalış yaptı. Öyle ki son geldiğimiz nokta da kavgalar, hakaretler mahkemeler derken işin içine cinayetler girmeye başladı. Birçok ilden ev sahibi kiracı kavgası cinayeti diye haberleri okumaktan sıkıldık.

:

Ev sahiplerinin astronomik rakamlar istemesi ile başlayan, ödemezsen çık, ben oturacağım, çocuğum gelecek, evi satacağım gibi onlarca sahte sebep kirada otaranların kâbusu oldu.

:

Devletin aldığı karar ile belirlediği %25 zam oranını hiç takan yok. Bırakın %25’i %100 zammı bile kabul ediyor herkes. Buna rağmen ev sahipleri durmuyor ve çok daha yüksek istiyor kirayı…

:

Baktığınızda artan maliyetler ve geçim sıkıntısı ev sahipleri içinde geçerli. Özellikle tek evini kiraya verip başka gelir kapısı olmayanlar için çok zor bir süreç. Onlara hiç sözüm yok. Benim sözüm bu işi tekel haline getirenlere. İnsanlarla mahkûm gibi kira sözleşmesi yapanlara. Kâbus gibi çökenlere. Her an evden atılacakmış hissi ile adeta ev sahibine babasından daha fazla saygı göstermeye iten fırsatçılara…

:

Bu işin sıkıntısı ve olayları anlatmak ile bitmez. Peki bu sorunları herkes biliyor. Önemli olan çözüm bulmak derseniz ben kendimce bu konunun uzmanı olmadığım halde, devlet prosedürünü çok bilmememe rağmen aklımda bir fikir var ve bunu buradan yetkililere iletiyorum. Tercih kendilerinin…

:

Devletin tüm kurumları ve Belediyelerin ortak görüşmesi ile bir komisyon kurulacak. Bu komisyon her ilde mahalle mahalle gezerek mahallenin aslında kaç paraya kiraya verilebilecek evlerden oluştuğunu rapor edecek. Örnek veriyorum. Evka 5 mahallesi, İzmir merkeze 30 dakika uzaklıkta. Bu mahalleye otobüs ile ulaşım sağlanıyor. Metro, tramvay ve izban gibi toplu taşıma araçları ile bu noktalara ulaşılamıyor. Bir araba merkezden bu mahalleye gidiş dönüş ortalama yakıt ücreti şu an 100 TL aylık olarak. Yani bu kişi araba ile işe gitse 3000 TL ödeyecek. Otobüs ve oradan diğer araçlar ile işe giderse 1500 TL ödeyecek.

Bu mahalle büyük alışveriş yerlerine uzaklığı, hastane, okul, havalimanı ya da otogara olan uzaklıkları hesap edilecek ve devletin oluşturduğu komisyon bir kira bedeli ekleyecek. Diyecek ki mesela 80 -100 metre kare 3 +1 ev 10 yıldan eski ise ve içi bakımsız ise 2000 TL’den fazla kira istenemez. Eğer içi yeni ise 3000 TL. 10 yıldan yeni ise ve içi de yapılı ise 4000 TL

Böyle her 15 metre karede bir fiyatlar belirlenecek. Böylece insanlar şehir merkezine yakın ve daha lüks evlere oturmak isterse ona göre kira bedelleri değişecek. Asgari Ücretin 11402 TL olduğu bir zamanda İzmir Bornova Atatürk mahallesinde 20000 TL kirayı kim ödeyebilir. Bu kira bedelini kim belirliyor. Neden bu ev sahibinin inisiyatifine bırakılıyor. Vatandaşın kazandığı para devletin inisiyatifinde iken, en önemli vatandaşlık görevi olan barınma ihtiyacı neden insanların ellerine bırakılıyor.

Bilerek yapılan bir politika ise açık söylemek lazım çok yanlış bir politikadır. Hemen dönülmelidir. Eğer bilmeyerek yapılıyor ve kontrol edilemiyor ise devletin bu konuya derhal el atması gerekmektedir.

Bir konuyu da açıklığa kavuşturayım. Aynı mahallelerde devlet hem arsa bedelini hem de daire satış bedelini belirlemeli, dar gelirli vatandaşında alabileceği şekilde yapımına izin verilmelidir.  Yine aynı mantık ile Ev5 mahallesinde arsa payı bir konutun %30 kısmını geçemez. Bir daire en fazla 1,5 milyon liraya satılabilir. Ona göre imar edilmelidir.

Eğer bu şeklide devam edilir ise yani ast olan vatandaş ve dar gelirli kesim birilerinin inisiyatifine bırakılır ise çok zor zamanların bizi beklediğini açıkça belirtmek isterim.

Saygılarımla