Arı dehşeti Arı dehşeti
 Son zamanlarda önemli gündem maddesi haline gelen ilk ve orta öğretimde kıyafet serbestliği ve forma kullanma hususunu görüşmek ve ortak davranış belirlemek üzere, Ordu, Samsun, Giresun, Trabzon konfeksiyon sektör temsilcileri Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) toplantı salonunda bir araya geldi.
Toplantı öncesinde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Türkiye Okul Kıyafetleri ve Satıcılar Konfederasyonu Karadeniz Bölgesi Ordu Temsilcisi Ufuk Ünal, okul kıyafeti satan ve üreten işletmelerin serbest kıyafet yasasına hazırlıksız yakalandığını belirterek“Türkiye genelinde okul kıyafeti imalatı ve satışı yapan işletmeler hazırlıksız yakalanmış, ellerimizde çok sayıda üretilmiş veya üretilmeye hazır sadece okullara özel mamuller elde kalmıştır. Bir çok esnaf arkadaşımız borcunu ödeyemez duruma gelmiş, sektörde de çok sayıda işçi çıkışları başlamış hatta bir çok firma iflasın eşiğine gelmiştir” dedi.
Ünal, serbest kıyafet uygulamasının sadece firmaları değil, velileri de ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizerek, “Bugün burada Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun illeri ve ilçeleri okul kıyafeti imalatı ve satışı yapan firmalarımızla, aslında sadece okul kıyafeti imalatı yapan firmaları değil, öğrencisi olan tüm velileri ilgilendiren okullarda serbest kıyafet uygulaması ile ilgili bir araya geldik. Bilindiği gibi 27 kasım 2012 tarihindeki yönetmelikle ilkokul,ortaokul ve lise öğrenci kıyafetlerinin 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren serbest bırakıldığını, M.E.B. bağlı özel okulların en az yüzde 60 aile birliği onayıyla okul formasına devam edebileceği kararı alınmıştı.Bu karar neticesinde Ancak Sayın Bakanımız Nabi Avcı 27 Mart 2013 tarihinde vermiş olduğu beyanatla gelecek yıldan itibaren başlaması ön görülen serbest kıyafet uygulamasını Sivas Selçuk Ortaokulu’nun Aile Birliğinin almış olduğu formaya devam kararını örnek göstererek devlet okullarında da tıpkı özel okullarda olduğu gibi yüzde 60 aile birliği kararı ile okul formasına devam edebileceğini, herhangi bir mevzuat engeli olmadığını belirtmişti. Biz özellikle bakanımıza özel okullara tanınan aile birliği seçme hakkının, devlet okullarına da tanımasından dolayı sanayicimiz ve esnafımız adına teşekkür ediyoruz. Bakanımızın vermiş olduğu beyanatın bir an önce yönetmeliğe de koyulmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

“BU KARARDA HERKESİN KATKISI OLDU”
Ünal, bir firmanın yaptığı anket sonucunda velilerin yüzde 81,4’ünün, öğretmenlerin de yüzde 83,3’ünün formadan yana kanaat ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Serbest kıyafet uygulamasına geçen çeşitli bölgelerde bazı okulların, velilerin ve öğretmenlerin yoğun şikayetleri üzerine tekrar formaya döndüğü görülmüştür. Aynı zamanda Türkiye genelinde ticaret ve sanayi odaları bu kararın sanayicimizin, esnafımızın bu sektörde çalışan işçi kardeşlerimizin zararına olduğunu yönetim kurulu kararları alarak beyan etmişlerdir. Yine bir çok sivil toplum örgütleri de bu konuda formadan yana tavırlarını koyarak sürece destek vermişlerdir. En önemlisi de okul imalatının düğmesinden fermuarına, ipinden kumaşına kadar, fason imalatı da dahil olmak üzere Türkiye’de üretiliyor olması. Okul imalatı sektöründe binlerce işçi kardeşimizin istihdam ediliyor olması kararda etkili olmuştur. Sn Bakanımızın yapmış olduğu açıklama adeta herkesin yüreğine su serpti diyebiliriz. Biz tekrar bakanımıza halkın, esnafın ve sivil toplum örgütlerinin sesine kulak verdiği için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Okul aile birliğinin alacağı kararın önemli olduğunu söyleyen, Türkiye Okul Kıyafetleri ve Satıcılar Konfederasyonu Karadeniz Bölgesi Ordu Temsilcisi Ufuk Ünal, “Bundan sonraki süreçte en önemli görev okul aile birliklerine düşüyor. Benimde bir veli olarak kaygılarım var, kızlarımız dershaneye giderken bir saat kıyafet seçimi ile uğraşıyor, halbuki okul kıyafetini bir sezon boyu yedeği ile beraber giyerken, serbest kıyafet söz konusu olduğunda en az 7-8 çeşit kıyafet alma durumunda kalacağız. Durumu iyi olan aileler markalardan çeşitli kıyafetler alırken, maddi durumu iyi olmayan aileler belki yeni kıyafet bile alamayacak. Bu durumda psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkacak. Aslında daha da önemlisi disiplinsizlik ve güvenlik sorunu ortaya çıkacak. Yoldan geçen kötü niyetli kişiler rahatlıkla sivil kıyafetle içeri girebilecek, belki çocuklarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar verebilecek. Yukarıda izah ettiğimiz hususlar iyi irdelenirse sorun sadece ekonomik ve ticari değildir. Sorun aynı zamanda sosyolojik ve güvenlikle de ilgilidir. Sosyal yapının da bu gelişmeye tam olarak hazır olmadığı görülmektedir. Sosyal yapısı oturmuş ülkelerde bile serbest kıyafetten formaya dönüşler olmuştur. Örneğin, Amerika 1995 yılında formaya dönüş yapan okullarda suç ve disiplinsizlik olayları yüzde 90’larda azalma göstermiş, bunu göz önünde bulunduran yönetim 1996 yılında Amerika’nın 22 eyaletinde okul formasını zorunlu hale getirmiştir. Okul aile birliklerimizin bir an önce toplanıp karar vermeleri, okul formalarının imalatının zamanında yetişmesi açısından ve okullarda kıyafet belirsizliği yaşanmaması açısından önemlidir” şeklinde konuştu.


İzmir haber

Editör: TE Bilişim