Emniyet’te korkutan yangın Emniyet’te korkutan yangın
Ordu Valiliği ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından Grand Tesk Hotel’de düzenlenen toplantıda konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, sivil toplum kuruluşlarının katkısını önemsediklerini belirtti. Sivil toplum yapılanması gereği ülke olarak belli bir hedef olduğunu belirten Şahin, “Bu alanda daha çok örgütlenmeye ve daha çok bilime ve akla ve sağduyuya dayalı çalışmalar yapmaya ve böylelikle ulusal birliğimizi ve güvenimizi arttırmaya ihtiyacımız var.

Demokratik bir yönetimin en önde gelen özelliği şüphesiz farklılıklara saygı ve bu farklılığın dile getirilmesidir. Bu noktada demokratik bir sistem kurmanın temel şartı da toplumun değişik kesimlerinin örgütlenebilmesidir. Demokratik olmayı ve demokratik sistemi tercih eden topluluklar farklılıklara sahip olmanın yanında farklı düşüncelerin ve yapıların örgütlenmeleri önündeki varsa engelleri de ortadan kaldırmalıdırlar. Demokratik düzenin sürdürülmesi etkili ve başarılı bir sivil toplumun varlılığına bağlıdır. İnsanların yaşadıkları topluma karşı sosyal sorumluluk duyguları ve örgütlen arzuları günümüzde giderek artmaktadır” dedi.



Sivil toplum kuruluşlarının önemini ifade eden Bakan Şahin, “Bugün bütün gelişmiş toplumların yapısında sivil örgütlenme taleplerin olumlu izleri ve etkileri kendini görmekteyiz. Toplumumuz her şeyi devletten beklemek veya sadece ekonomik çıkar sağlamak için çalışmak yerine bireysel çaba göstererek veya bireysel çabaları birleştirerek belirli alanlarda topluma yararlı olmayı mazimizden ve geçmişimizden miras almış bir toplumdur. Sivil toplum örgütlerimiz çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de en dinamik değişik ve öncülük eden toplumsal duyarlılıkları dile getiren kuruluşlar olmuşlardır.

AK Parti hükümetleri olarak katılımcı demokrasi adına olarak sivil toplum kuruluşlarının kamu karar alma mekanizmalarına katılımlarını çağdaş demokrasilerin olmazsa olmaz şartı olarak değerlendirmeyiz. Özellikle yeni anayasa çalışmalarında sivil toplum kavramlarına verdiğimiz önemden dolayı yeni anayasa çalışmalarına sivil toplum örgütlerinin katkısını önemsemekteyiz” diye konuştu.

Hükümet olarak, sivil toplum kuruluşlarını en önemli yapı taşları olarak gördüklerini belirten Bakan Şahin, “Sivil toplum kuruluşların önündeki engelleri ortadan kaldırmak devlet ve sivil toplum arasındaki güveni tesis etmek, özgürlük ortamı sağlamak amacıyla dernek ve vakıflar kanunu yenilerek yeniden yasalaştırılmıştır” şeklinde konuştu.

Bakan Şahin’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Macit Kenanoğlu, “Dünyada ve Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına etkisi, yeni anayasa yapım sürecindeki rolleri” konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Kenanoğlu’nun sunumunun ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Prof.Dr. Macit Kenanoğlu’na plaket verdi.
Toplantıya İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanı sıra, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Canpolat, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, sivil toplum örgütlerin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Editör: TE Bilişim