Dikili'de bir Caretta ölüsü bulundu Dikili'de bir Caretta ölüsü bulundu
Sabah denize gitmek için sahile giden vatandaşlar, denizin yüzeyinde yavru denebilecek büyüklükte binlerce ölü balıkla karşılaştı. Sahil güvenliğe giden bazı vatandaşlar, “Bu bir katliam, hemen gerekeni yapıp suçluların bulunmasını ve gereken cezanın yazılmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Yeni balık sezonunun başlamasıyla birlikte karşılaşılan bu durum karşısında Dikili Belediyesi zabıta ekipleri de hemen sahilde bir araştırma yaparak tutanak hazırlayıp, gerekli mercilere bildirdi. Zabıtalara bilgi veren vatandaşlar, balıkların olması gereken standartların altında küçük olması nedeniyle, balığa çıkan trollerin ceza yememek için bilinçli olarak döküldüğünü ileri sürdü.
Denizin üzerini kaplayan tonlarca ölü balık yüzünden birçok vatandaş denize giremezken, vatandaşların özellikle de çocukların ölü balıklar arasında yüzmeye çalıştıkları dikkat çekti. Bazı vatandaşların da satmak veya evine götürmek amaçlı balıkları torbalara topladığı gözlendi. Dikili’deki bazı balıkçılar ise, balık avına çıkan teknelerin av için kullandıkları ağların çok sık gözlü olması nedeniyle küçük balıkların katledildiği görüşünü savundu. Ayrıca bu sene açılan av mevsimi öncesi ağların kontrolden geçmediği de iddia edildi. Balıkçılar, büyük balıkçı teknelerinin bu gibi hatalarla kendi ayaklarına kurşun sıktıklarını, denizlerdeki balık sürülerini katlederek denizlerde balık bırakmadıklarını söyledi. Vatandaşlar, “Böyle gider ve bir önlem alınmazsa denizlerimiz kuruyacak biz yiyecek balık bulamayacağız, onlar da tutacak balık bulamayacaklar” dedi.

BAŞKAN ÖZGÜVEN DE KINADI
Olayı haber alan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Kimsenin denizlerimizi kurutmaya ve canlı popülasyonuna bu şekilde zarar vermeye hakkı yok. Doğaya ve canlılara zarar veren her kim olursa olsun insan olamaz. Bu balıkçılık sektörüne de vurulan bir darbedir. Konu ile ilgili yetkili birimleri acilen göreve çağırıyorum ve denizlerimizde bir daha asla böyle bir olayın yaşanmamasını, gerekli tedbirlerin alınmasını diliyorum” diyerek, tepkisini dile getirdi.
Dikili Kaymakamlığı'na vekalet eden Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz tarafından alınan bilgiye göre, konu ile ilişkili olduğu belirlenen bir trol teknesine, denizi ve çevreyi kirlettiği gerekçesiyle 20 bin lira para cezası kesildiği bildirildi. Atatürk İlköğretim Okulu önündeki ve Yakamoz’daki plaj dahil sahili kaplayan onlarca yavru balık ölüsü ise, Dikili Belediyesi ekiplerince saatler süren çabalar sonrası toplandı.



Editör: TE Bilişim