Kızını son kez okula bıraktı... Kızını son kez okula bıraktı...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İlköğretim Okulu Öğretmeni Salih Osman İmamoğlu, geliştirdiği test sınavlarına özel kalemle, sınav adaylarının işini kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi. İmamoğlu, sınavlarda görev aldığı için, adayların cevap kağıtlarında işaretlenmesi gereken cevap şıklarını işaretlerken çok zorlandıklarını, kusurlu işaretlemelerden dolayı hak kayıplarına, düzgün bir şekilde karalayabilmek için çaba sarf ederken de zaman kayıplarına maruz kaldıklarını fark ettiğini, bundan üzüntü duyduğu için bu sorunları ortadan kaldıracak, daha pratik ve daha düzgün işaretleme yapmayı sağlayacak olan bu kalemi geliştirdiğini söyledi.

Geliştirdiği ‘test sınavı kalemi’nin prototipini yaptırıp, patent müracaatında da bulunan Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, bu kalemin prototipinin, üretilmesi düşünülen kalemin asıl görüntüsü olmadığını, bu prototiple bazı deneyler yapıldığını, kalemle yapılan deney ve testlerden sevindirici sonuçlar alındığını ifade etti. Yapılan deney sonuçlarına göre, normal bir kurşun kalemle yapılan işaretlemeye nazaran yüzde 60’a yakın miktarda zaman kazandırdığını, ayrıca, çok düzgün işaretleme yaptığı için, muhtemel hak kayıplarını da önlediğini belirten İmamoğlu, “Test sınavlarında bir tek 'net'in bile sonuçlara çok önemli ölçüde etki ettiği bilinen bir şey. Bu durumda, doğru cevabı bildiği halde sırf kusurlu işaretlemeden ya da zaman yetersizliğinden dolayı bir veya birkaç neti kaçıran adayların duydukları üzüntü malum” dedi.

Küçük de olsa, bu tür olumsuzluklara çözüm olacağına inanan İmamoğlu, bu kalemin bir an önce kullanıma sokulması gerektiğini, bunun için de bu konularda faaliyet gösteren girişimci ya da firmaların bu ürünle ilgilenmesini, bunun için de tekliflerini beklediğini açıkladı. İmamoğlu, kalemin çalışma tekniğini ise şöyle açıkladı:
“Kalemin ucunda bilinen yumuşak kurşun kalemlerin üretildiği karbondan mamul, cevap şıklarını gösteren küçük dairelerin kalınlığında yani, 3.5 mm kalınlığında özel bir karbon çubuk bulunmakta. Normalde bu uç daire üzerine bastırılsa bile yeterli bir iz bırakmaz. Gerektiği gibi bir iz oluşturabilmek için özel teknikle bu ucun dönmesi sağlandı. Kalem, cevap kağıdı üzerine bastırıldığında kalem ucu dönerek düzgün ve gereken koyulukta karalama yapıyor. Dönerken dairenin dışına taşmaması için de şeffaf cetvel yapısında, üzerinde 3.5mm kalınlığında delikler bulunan küçük bir kılavuz şablon kullanılmaktadır. Aday, bu şablonu işaretleyeceği dairenin üzerine getirip kalemi bastırdığı anda işaretleme tamamlanır. Bu kalemle, bilinen usulde karalamaktan çok daha hızlı ve düzgün karalama yapılması mümkün olmaktadır.”

İmamoğlu, bu kalemin prototipinin kendisine maliyetinin 200 TL’yi aştığını, ancak, adayların buna yaklaşık 5-10 TL arasında bir ücret karşılığında sahip olabileceklerini dile getirdi.
Editör: TE Bilişim