Başkan Tugay Kemalpaşalılar ile Bayramlaştı Başkan Tugay Kemalpaşalılar ile Bayramlaştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı, 6 buçuk saatlik sürdü. Bakanlar Kurulu sonrasında toplantıya ilişkin bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in geçen dönem de TBMM'ye gönderilen Kamu Denetçiliği Kanun Tasarısı'nın yeniden TBMM'ye gönderildiğini ifade ettiğini söyledi. Arınç, tasarının en kısa sürede görüşülerek yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

Arınç ayrıca yargılama sürelerinin uzunluğu ile mahkeme kararlarının geç veya kısmen icra edilmesi veya icra edilememesi dolayısıyla tazminat ödenmesine dair bir kanun tasarısının görüşüldüğünü ve bunun olumlu bulunduğunu kaydetti. 2005 yılında da terör mağdurlarına bir maaş ödenmesi konusunda bir yasa çıktığını hatırlatan Arınç, şuana kadar 2.5 -3 katrilyona kadar bir ödeme yapıldığını söyleyerek, "Bu sebeple terör mağduru olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiş önemli ölçüde azalmıştı" dedi.

Arınç, konuyla ilgili olarak, "Bunun önleminin alınması maksadıyla, yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve hemen ilk çırpıda, kısa süre içerisinde taleplerinin değerlendirilmesi bu kanun tasarısıyla mümkün olabilecek. Bunun da Temmuz ayına kadar süratle komisyondan geçmek suretiyle yasalaşmasını bekliyoruz. Bu da AB ilerleme raporları içerisinde yer alan pekçok hususu kapsamaktadır" diye konuştu.

Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından hazırlanan İnsan Hakları Kurumu kurulmasıyla ilgili kanun tasarısının imzalanarak yenilendiğini ve yeniden TBMM'ye gönderildiğini kaydetti.

TİYATROLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ TARTIŞMALARI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Arınç bir gazetecinin tiyatroların özelleştirilmesi konusunun gündeme gelip gelmediğini, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın konuyla ilgili bir brifing verip vermediğini sorması üzerine, "Brifing vermedi. Konu görüşüldü. Gündemimizde olan konulardan birisiydi. Ve sayın bakan bu konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini, belki önümüzdeki bakanlar kurulu toplantısına kadar bu konunun somut hale geleceğini ifade ettiler" dedi.

Arınç ayrıca tiyatroların özelleştirilmesi tartışmalarıyla ilgili olarak, "Şüphesiz ne sanatın, ne de sanatçının zarar görmeyeceği daha özerk bir yapıyı, daha özel bir yapıyı amaçlıyoruz. Bu konun geçmişten buyana uygulamalarıyla birlikte ve kazanılmış haklarıyla birlikte ele alınması gerekiyor. Sayın Bakanımız titiz bir çalışmanın içerisinde. Sonuçlarını bakanlar kurulumuza getirecek" şeklindekonuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ombudsmanlık konusuyla ilgili daha önce tartışılan silahlı kuvvetlerinde bu kapsama girip girmemesi konusuyla ilgili bir soruya ise, şu cevabı verdi:

"Çok önemli bir konu, kamu denetçiliğinin kapsamı dışında kalan yargı ve silahlı kuvvetlerle ilgili konular vardı. Bunları daha da somutlaştırmak ve daha da dar bir kapsam içerisinde düşünme hususunda komisyon çalışması sırasında Adalet Bakanlığımızın tekliflerini getirmesi dikkate alındı. Sadece bu değil zannediyorum ki, 8-10 maddede de değişiklikler düşünülüyor, tabi tartışmaya açılacak. Komisyon ve genel kurul gündemine hakimdir. Bir tasarı olduğuna göre hükümetimizi temsil eden sayın bakanın da her madde üzerinde ayrıca geçtiğimiz dönemden bu döneme yaşanan gelişmeleri de dikkate alacağını söyleyebilirim."

ŞAMPİYONLUK MAÇI SONRASINDA ÇIKAN OLAYLAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynan ve Galatasaray'ın şampiyonluğunu ilan etmesi sonrasında sokaklarda yaşanan olayları da değerlendirdi. Arınç, bu konunun bakanlar kurulunun gündemine gelmediğini fakat bakanların özel görüşmelerde iki şeyi söylediklerini ve bunlardan bir tanesinin de Galatasaray'ın haklı bir şampiyonluk elde ettiği olduğunu söyledi. Galatasaray'ı candan tebrik ettiğini ifade eden Arınç ayrıca bir ilçe takımı olmasına rağmen büyük başarı göstererek Süper Lige yükselen Akhisar Belediyespor'a da dikkat çekti. Bu takımı da tebrik ettiğini ve hemşehrilerini de kutladığını belirten Arınç, "Bu ilçe takımının müthiş başarısını da gözardı etmemek lazım" dedi.

Fenerbahçe-Galatasaray maçı sonrasında yaşanan gelişmeler için , "Hepimiz bunları izledik ve fevkalade üzüldük" diyen Arınç, "Spordaki sonuçları hazmedeceğiz. Bu hem fair-play'in hem de sporun gerçek anlamda tarif edilirken kullanılan sözlerin bir gereğidir. Sporda ahlak olmalıdır, sporda centilmenlik olmalıdır, sporda yarışma meşru ölçüler içerisinde yapılmalıdır. Ama maçtan sonra yaşanan olaylar Galatasaray'ın başarısını hazmedemeyen belki sayısı bir kaç yüzle ifade edilebilecek insanların ortalığı bir meydan savaşına çevirmiş olmasıdır" diye konuştu.

Arınç, konuyla ilgili olarak şunları ifade etti:

"Bu yapılanlarla ilgili olarak verilecek cezalar, yapılacak soruşturmalar ayrı. Ama bu görüntüler eğer Fenerbahçe taraftarları tarafından yapılmışsa bu fevkalade yakışıksız bir olay olmuştur. Yöneticilerinin böyle bir işe karıştıklarını kesinlikle düşünmüyorum, çünkü centilmenlik örneğini maçın başında da vermişlerdi. Ama saatlerce Galatasaray'ın orada mahsur kalıp, karanlık bir şekilde kupasını almaya mecbur edilmesi belki belleklerde uzun sürekalacaktır. Aslında bu görüntüler sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili çıkarılan kanunun ne kadar acil ve önemli olduğunu gösteriyor. Ve o kanun uygulanmasının da ne kadar öncelikli ve önemli bir kanun olduğunu gösteriyor. Bu ve buna benzer olaylarda sporda şiddetle ilgili kanunun tam olarak uygulanması gerektiğini düşünüyorum."

Arınç, ayrıca "Spor müsabakalarında tekrar centilmenliği ve ahlakı yerleştirecek tedbirler almalıyız" değerlendirmesinde bulunurken, bir gazetecinin sorusu üzerine ise Arınç kendisinin geçmişte yaptığı açıklamalarından dolayı bugün haklı çıktığını söyledi. Arınç şunları kaydetti:

"Şuanda hadiseler bunu gösteriyor. Ama inanıyorum ki bütün bu yaşanan olaylar bizim hem bu kanunla ilgili hem de bunun dışında daha farklı tedbirleri öncelikle eğitimsizliği ortadan çıkaracak, spor kulüplerinin bazı kişiler tarafından, bazı gruplar tarafından teslimalınmasını önleyecek, ne demek istediğimi çok iyi anlıyorsunuz ve bir takım kişilerin futbol ve futbolcu üzerinden rant ve menfaat devşirmesine engel olabilecek tedbirler almalıyız. Bu tedbirlerin ne olduğunu bu işle ilgilenenler çok iyi bilir."

MEMUR ZAMLARI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir gazetecinin memur zamlarıyla ilgili sendikaların tepkisinin gündeme gelip gelmediğini ve belediye sözleşmelilerin durumunun konuşulup konuşulmadığını sorması üzerine, iki konunun da gündeme gelmediğini söyledi. Arınç, memur zamlarıyla ilgili olarak ise, "Bildiğiniz gibi ilk defa toplu sözleşme görüşmeleri yapılıyor. Bugün sayın bakan bakanlar kurulunda olsaydı bilgi verebilirdi" diyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, kalp krizi sonrası vefat eden AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Eyüp Cenap Gülpınar'ın cenazesine katılmak için bu ile gittiğini söyledi.

Arınç ayrıca, vefat eden Gülpınar'a ve trafik kazası sonrası yaşamını yitiren Milletvekili Mustafa Cumhur'a da Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.


Editör: TE Bilişim