Gemi Söküm Sektörü İftiralarla İlgili Hukuki Süreci Başlatacak Gemi Söküm Sektörü İftiralarla İlgili Hukuki Süreci Başlatacak
Sempozyumda İzmir Menemen’deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü de (ETAE), ABD, Kanada, Fransa ve Danimarka ile birlikte dünyada sarı pasa karşı mücadele için oluşturulan 5 merkezden biri haline getirilmesi için harekete geçildi.

Buğday üretiminde ciddi bir tehlike olan ve yüzde 50 verim kaybına yol açan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 40 ülkeden 200 bilim adamının katıldığı 2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kuru Tarım Alanları Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) tarafından Hilton Oteli’nde düzenlenen 3 gün sürecek sempozyumda, bitkiyi zayıflatıp daneyi buruşturarak büyümesine engel olan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunulacak. Sempozyumun sonunda yayınlanacak sonuç bildirgesi ile de ülkelerin ortak mücadelesinin temeli oluşturulacak.

DÜNYADAKİ BEŞ MERKEZDEN BİRİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Masum Burak, hastalığın uluslararası mücadeleyi zorunlu kıldığını belirterek şöyle konuştu:
"Hastalık, ülkeler arası ciddi bir işbirliği gerektiriyor. Bu vesileyle biz de Türkiye'de, böyle ciddi tehlikeli hastalığa karşı alınacak önlemlerle ilgili ortak bir tavır belirleyelim diye bu uluslararası sempozyumu düzenledik. Sempozyuma 40'a yakın ülkeden 200 bilim insanı katıldı." Sempozyumda ülkelerdeki pas hastalığıyla ilgili son durum ve hastalığa karşı mücadele yöntemlerinin tartışılacağını anlatan Burak, sözlerini şöyle sürdürdü: "En önemlisi bu pas hastalıklarına dayanıklı çeşit geliştirmemiz gerekiyor ve bunun araştırmalarına bir an önce başlamamız lazım.

Bu kapsamda, ICARDA ile İzmir'deki Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünde, pas hastalıklarına karşı dayanıklı çeşit geliştirmek için bir pas hastalıkları merkezi kuruyoruz. Bu merkez dünyada, ABD, Kanada, Fransa ve Danimarka'daki benzer merkezlerin ardından 5. merkez olacak. Böylece buğdaydaki en önemli sorunlardan biri olan sarı pas hastalığına ve genelde pas hastalıklarına karşı hem mücadele yöntemleri hem de bunlara dayanıklı buğday çeşitleri geliştirilecek."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kuru Tarım Alanları Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) ile birlikte kurduğu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Kuzey Afrika’dan Batı ve Orta Asya’ya kadar geniş bir alana hizmet verecek.

Merkezin 2,5 milyon TL’lik yatırımla önümüzdeki yılbaşında faaliyete geçeceğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Masum Burak, bakanlığın gıda güvenliğini sağlamak üzere 2004 yılında 11 milyon TL olan Ar-Ge bütçesinin 2014 yılı başında 178 milyon TL’ye yükseldiğini açıkladı. 

Ar-Ge’ye ayrılan bütçenin her geçen yıl daha da artacağını belirten Burak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye gelişen teknoloji ve artan Ar-Ge harcamalarıyla kendi tohumunu üreten, ihraç eden ve sürdürülebilir işbirlikleriyle dünya tarımında kendisinden söz edilen ülkeler arasında yer alıyor. Gıda güvenliği konusunda tüm dünyada yapılan çalışmaları yakından takip ediyor, güvenliği sağlamak için zararlılarla ve çevresel faktörlerle mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz.”

ICARDA Genel Müdürü Mahmud el-Solh da Türkiye ile bugüne kadar önemli ortak çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Türkiye ile işbirliğimiz, Orta ve Batı Asya ile Kuzey Afrika'daki tüm ülkeleri ilgilendiren stratejik bir işbirliğidir" dedi.
Editör: TE Bilişim