Bu yıl çalışanları ‘tükenmişlik salgını’ etkiledi! Bu yıl çalışanları ‘tükenmişlik salgını’ etkiledi!
 İstatistiklere göre Türkiye'de günlük üretilen 123 milyon ekmeğin 6 milyonu israf ediliyor. Bu ekmekler ya çöpe atılıyor yada hayvan çiftliklerinde değerlendiriliyor. Şehirlerde site önlerinde demir korkuluklara asılı poşetler içerisinde, duvar üstlerinde bayat ekmek görmek sıradan hale gelmiş durumda. 
 
ÇUVALLAR DOLUSU BAYAT EKMEK DEPOLARDA
 
İsrafın boyutlarını ortaya koyan en çarpıcı görüntü ise hayvan çiftliklerinde ortaya çıktı. Bursa’da Çalı yolu üzerinde bulunan çiftliklerde ekmek dağları oluştu. Çuvallar dolusu ekmekler depolara alınarak hayvanlara yediriliyor. Depolardaki bayat ekmeklerin oluşturduğu görüntü, yürek burkuyor. 
 
Çiftlik görevlileri, bayat ekmeğin kilosunu 50 kuruştan aldıklarını ve sadece 2 çiftliğe günlük 4 ton bayat ekmek bırakıldığını ifade etti. Çok miktarda ekmeği ise tutacak yerleri olmadığı için geri gönderdiklerini belirtti. 
 
"GÜNAHTIR, HARAMDIR"
 
Ekmek israfına vatandaşlar tepki gösteriyor. Merkez Nilüfer İlçesi Beşevler Mahallesi’nde poşetler içerisinde ekmeklerin duvarlara asıldığını belirten vatandaşlar, israfın haram olduğuna dikkat çekti. 
 
Vatandaşlar şunları dile getirdi: "Günah yani, ekmekler kaldı mı kurusa bile yemek lazım, atmak günah. Herkes ekmeği fazla alıp kalanı çöpe atıyor, günahtır, haramdır. Ekmek israf edilmemeli. Kuruduğunda galete unu yapıyorum, köftelerde kullanıyorum. Şuan çöplere çok ekme bırakılıyor, günah. Onunla karnımız doyuyor. Atmamaları lazım, idareli almak lazım. Pideleri de yudum yudum yapıyorum, üzerine soğan sarımsak gezdiriyorum, çok güzel yeniyor. Hiçbir şeyi atmıyorum."
 
"BİR AT ARABASI EKMEK TOPLAYIP ÇİFTLİĞE VERDİM"
 
Erdek’te sokaklara atılan ekmekleri çocuklar vasıtasıyla topladığını ve bir ata arabası ekmek toplandığını belirten bir vatandaş ise şunları söyledi: "Mahallenin çocuklarına 5’er lira para verdim, atılan ekmekleri, pideleri toplattırdım. Ama önce bir hayvan çiftliği ile anlaştım. Bir at arabası ekmek topladık ve çiftliğe verdik. İsraf sadece Ramazan’da yapılmıyor, her zaman yapılıyor. Mesele çöpe atmamak, değerlendirmek. İnsanların eğitilmesi gerekiyor. Adam çocuğuna bir parça bir şey alıyor, yarısını çöpe atıyor. Lokantalarda atılan ekmeği atmasak, Türkiye’ye değil Amerika’ya yardım ederiz."

Editör: TE Bilişim