Eskişehir kayıp çocuklarını arıyor Eskişehir kayıp çocuklarını arıyor
 Somali'deki iç savaş ve açlık tehlikesi üzerine ailesi ile birlikte kaçak yollardan Türkiye'ye sığınan Şeybe ailesi, ardından Eskişehir'e yerleşti. Ancak zor şartlarda yaşam mücadelesi veren aile, sık sık namaz kılmak için geldikleri Kurtuluş Mahallesi'ndeki İmam Ali İhsan Bayrakçı'ya zor durumda olduklarını ve yardıma ihtiyaçları olduklarını söylediler. İmam Bayrakçı'nın durumu cemaate anlatması üzerine mahalle sakinleri Somalili aileye yardım etmek için adeta yarıştılar. Yapılan yardımlarla büyük mutluluk yaşayan Baba Yasin, tüm yapılanlara karşılık hiçbir ücret almadan caminin temizliğini üstlendi.
Tüm bunların yanı sıra Sara da bayanlara yönelik mukabele okutmaya başladı. Aileye yaptıkları yardımlarla ve ailenin camilerine sağladıkları faydalarla ilgili açıklamada bulunan cami imamı Ali İhsan Bayrakçı, "4 ay önce mahallemize ve camimize Somali'den gelen aileye cemaatimiz ve mahalle halkımız sahip çıkmıştır. Onların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Baba benim yanıma geldi ve Somali'den geldik muhtacız ihtiyacımız var açız gibi kendisinin mağdur olduğunu ifade etti. Biz bu hareket karşısında duyarsız kalamadık cami cemaati olarak evlerine gittik ihtiyaçları olduğunu, muhtaç olduklarını gördük, hemen mahalle halkımıza duyurduk ve ihtiyaçlarını giderdik. Halen de gidermeye çalışmaktayız. Yasin yüksekokul mezunudur ve aile Eskişehir'de sığınmacı olarak kalmaktadır. Bundan dolayı henüz çalışma izinleri yok çalışamıyorlar, hayır ve hasenatlarla geçimlerini temin etmektedirler. Birleşmiş Milletlerce ve sosyal hizmetlerden çok az bir miktarda para almaktadırlar fakat aldıkları meblağ geçimlerine yetmemektedir. Baba Yasin cami temizliğiyle ilgilenmektedir. Çalışma müsaadesi çıkana kadar hiç bir ücret almadan gönüllü olarak bu işleri yapmaktadır. Ali ve Muhammed ise camide bizlere yaz kurslarında Kur'an okumada yardım etmekte ve müezzinlik yapmaktadırlar. Onların bu hareketleri cemaatimizin çok hoşuna gitmektedir. Bu durumdan cemaatimiz çok memnundur. Biz onlara Türkçe öğretmeye gayret ediyoruz onlar da bize Arapça öğretiyorlar. Ailenin kaçak yolla gelişlerini biz resmiyete dönüştürdük. Birleşmiş Milletler'in verdiği kimlik bilgilerini Yabancılar Şubesi'ne götürdük. Orada geçici ikametgah belgesi verildi. Daha sonra ilköğretim çağında olan çocuklar il Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla İbrahim Karaoğlanoğlu okuluna kayıtlarını yaptırdık. Muhammed 5, Ali ise 6. sınıfta okumaktadır. Ablaları Sara'yı ilçe müftülüğümüze bağlı Kur'an kursuna kayıt ettirdik orada hafızlığını devam ettirmektedir. Eskişehir'de kaldıkları süre içerisinde hafızlığını tamamlayacaktır. Küçük olan Necla'nın da bu sene 1. sınıfa kaydını yaptıracağız. Baba Yasin haftada 2 gün karakola gidip imza vererek iyi hallerini bildirir, aynı ikametgahta olduklarını emniyete imza karşılığında bildirmektedir. Her şey resmiyete uygundur. Biz onlardan memnunuz onlar da bizden memnunlar" dedi.
Yapılan yardımların karşısında çok mutlu olduğunu belirten baba Yasin Şeybe, "Kurtuluş Cami cemaatini ve Türkiye'yi çok seviyorum" diye konuştu.
7 yaşındaki Necla'nın Arapça'sından faydalanan cami cemaati ise, "Kardeşimiz Somali'den geldi. Birlikte Kur'an kursunda okuyoruz. Yaşı küçük olmasına rağmen Kur'an-ı Kerim'i çok güzel okuyor, biz de ondan yararlanıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim