Emniyet’te korkutan yangın Emniyet’te korkutan yangın
 Sıhhi tesisat işine 25 yıl önce başlayan Mahmut Kara, demir tesisat döneminden sonra geçilen plastik tesisat ile arızaların arttığını, vatandaşların plastik tesisatı daha kolay hasar verdiklerini belirterek, “Vatandaşlar beni arıyordu. ‘Ustam bu boru nereden geçiyor’ diye soruyorlar. Ben de buna nasıl bir çözüm bulabilirim diye düşündüm. Şimdi çalışmalarımı kamera ile çekiyorum. Tesisatın testini yapıyorum. İş bitiminde daire sahibine veriyorum. Sorun olursa CD’den izleyip bakıyorlar” dedi.
Mahmut Kara şöyle devam etti: “1988 yılından beri bu işi yapıyorum. Sıhhi tesisatta demir tesisat dönemindeki olay ile plastik tesisattaki arıza olayı farklılaştı. Plastik tesisatsı daire sahipleri daire içinde daha çabuk delebiliyor ve bazı hasarlar olabiliyor. Daha sonra müşteri beni arıyor ve ‘buradan tesisat nereden geçti, kaçlık boru geçtin?’ gibi sorularla karşılaşıyoruz. Buna bir çözüm arama ihtiyacı hissettim. Şimdi yaptığım tesisatı kayıt altına alıyorum. Kayıt edildikten sonra, dairede kaçlık boru kullanıldı, nerede dirsek atıldı, nereden geçti, borunun markası dahil kayıt altına alıyoruz.



Aynı zamanda yapılan tesisata 30 bar su basıp onu da kayıt altına alarak, tesisatı kontrol ettiğimizi belgelendiriyoruz. Olaya birde şu açıdan bakıyorum. Mimar Sinan bile yaptığı bazı eserlere tamiratı ile ilgili ufak notlar düşmüş. Geleceğe böyle bir şey bırakırsak iyi olur diye düşündüm. Biz bu alemden gittikten sonra bizim yaptığımız illerde bir tadilat gerektiğinde bu kayıtlara bakılır. ‘Bu usta hayatta mıydı, nerede acaba?’ denilmeden kayıtlara bakılarak sorun kolaylıkla çözülebilir. Müşteriler de bu olaya olumlu bakıyor.”

Kara’nın çalıştığı dairenin sahibi olan Sebayiddin Alan da ustasından memnun olduğunu ifade ederek, “Tesisat konusunda daha önceki yıllarda baya bir sıkıntı yaşıyorduk. Mahmut usta görüntülü sistemle bizim yükümüzü bayağı bir hafifletti. Binanın şapı ve sıvası bittikten sonra vermiş olduğu CD’yi elimize aldığımız zaman binanın tesisat projeye uygun geçmiş mi? Hangi boru nereden geçmiş diye güzel bir şekilde izleyebiliyoruz. Daire sattığımız vatandaşlara da CD’yi verip, onlarda kendi dairelerinde nasıl bir tesisat uygulanmış rahatlıkla görebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim