Ödemiş Belediyesi, kentsel dönüşüme başladı Ödemiş Belediyesi, kentsel dönüşüme başladı
Türkönü ile Kurucuova arasındaki bu alanı 1998 yılında MTA'nın belirlediğine dikkati çeken Keskin, “Burası Maden Tetkik Arama Kurumu'nun bize gösterdiği alan. Burası için geçici tahsis, tahsis gibi aşamalarda ayrı ayrı kurumlardan 4 kez görüş aldık. Zemin yapısı olarak kaya zemine sahip. Bu açıdan çevrenin en az etkileneceği noktalardan birisinde kurulacak. Bergama'da da benzer bir tesis var, biz bölgedeki halkımızı ve basın mensuplarımızı Bergama'ya götürerek o tesisi inceleyeceğiz. O tesisin ne kadar modern bir tesis olduğunu vatandaşlarımız görecek. Bizim kuracağımız tesiste de aynı teknoloji kullanılacak” ifadelerini kullandı.
Deponi alanının kurulacağı alanın İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından belirlenen SİT alanından uzak olduğunu belirten Keskin, “Burada Roma döneminden kaldığı söylenen Nekaia kentine ait kalıntılar var. Bununla ilgili İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu iki kez deponi alanının kurulacağı alanı düşürdü. Sonunda 55.000 metrekarelik alana kadar indirildi. Bizim projemiz kesinlikle bu SİT alanı yakınlarında bile değil. Kurulun tesis için 55 bin metrekareyi uygun görmesi üzerine biz bu modern tesisin tüm havzaya hizmet verebilmesi için 36 bin metrekarelik alanı daha kamulaştırarak alanı 91 bin metrekareye çıkardık. Bu tesisten Nekaia kalıntılarının muhtemel kazı alanları bile etkilenmeyecek” dedi.
Tesisin akla gelen klasik çöplük görünümünde olmayacağını da aktaran Keskin, “Bu tesis kesinlikle çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlandı. Tüm havzanın çöp sorununa çözüm getirecek bir tesis olarak hizmet verecek. Örneğin Ödemiş'in çöpünün dörtte birlik bir kısmı bu tesise gidecek. Çünkü Ödemiş'te kuracağımız biyogaz tesisinde ayrıştırma ünitesi bulunacak. Bu ünite çöpleri ayrıştırdıktan sonra kalan kısım Türkönü'deki modern çöp deponi alanına gelecek. Deponi alanında da bir havuzda bu çöpler biriktirilecek. Her 1,5 metrelik çöp kalınlığı için 1 metre kalınlığında toprak atılacak. Böylelikle koku ve çöplerin etrafa yayılması gibi riskler ortadan kalkacak. Ayrıca havuz zemini özel bir örtüyle yalıtılarak çöp suyu için boru sistemi döşenecek. Bu çöp suyu borular vasıtasıyla arıtma tesisine aktarılacak. Çöp suyuna kadar her şey doğaya en az zarar verecek şekilde tasarlandı. Bu tesisi klasik çöplük gibi düşünmek yanlış olur. Burası fabrika gibi çalışan sistemli bir tesis olarak faaliyet gösterecek” dedi.
Editör: TE Bilişim