Menemen belediye tiyatrosu ödemiş’te sahne alacak Menemen belediye tiyatrosu ödemiş’te sahne alacak
Menemen Belediyesi 4. İnadına Tiyatro Festivali açılışına katılan Türkiye Tiyatrolar Birliği Başkanı Orçun Masatçı, Sinema ve Tiyatro sanatçısı Altan Gördüm ile 13 yıldır sanata destek veren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; her şeye rağmen “İnadına Tiyatro” söylemlerinin süreceği mesajını verdi.

Ege Bölgesi’nin en büyük tiyatro organizasyonlarından biri olan ve Menemen Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği ‘İnadına Tiyatro Festivali’, yurdun farklı bölgelerinden tiyatro topluluklarının da katıldığı Festival Korteji ile başladı. Menemen Belediyesi önünden başlayan ve açılış töreninin yapılacağı Belediye Kültür Merkezi’ne kadar devam eden kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı.Ellerinde dövizler taşıyıp “İnadına Tiyatro, İnadına Sanat” sloganları atan tiyatro severlerin coşkulu yürüyüşüne, vatandaşlar iş yerleri ve evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdi. Menemen Belediye Badosu’nun marşları eşliğinde devam eden yürüyüşe; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve eşi Nurdan Şahin, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Menemen İlçe Başkanı İsmail Akıncı, Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri, Muhtarlar, Türkiye Tiyatrolar Birliği Başkanı Orçun Masatçı, Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Altan Gördüm ve festivale katılmak için yurdun farklı bölgelerinden gelen tiyatro toplulukları ile Menemenli tiyatro severler katıldı.

BAŞKAN ŞAHİN: “‘İNADINA TİYATRO, İNADINA SANAT

Bu yıl 10-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek tiyatro festivaline; Samsun, İstanbul, Bitlis, Kayseri, Antalya, Mersin, Bolu, Çanakkale, Ayvalık, Salihli, Kuşadası, Urla, Dikili ve Yeni Kapı olmak üzere 14 topluluğun katıldığını ve 4 gün boyunca sahne oyunları, sokak gösterileri, Altan Gördüm söyleşisi olmak üzere 20’den fazla etkinlik gerçekleştirileceğini açıklayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, festivale katılan tüm tiyatro topluluklarına “İnadına Tiyatro” söylemlerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Almanlar’ın 2. Dünya Savaşı sonrasında ekonomilerini düzeltmeden yaptıkları ilk işin, kültür merkezleri kurarak tiyatroların canlanmasını sağlamak olduğunu ifade eden Başkan Tahir Şahin; tiyatronun yaşamın tüm gerçekliklerini gözler önüne sererek halkın aydınlanmasını sağladığını, bu sebeple göreve ilk başladığı 1999 yılında Belediye’nin bir çay yada civata alacak parası yokken “İnadına Tiyatro” diyerek Menemen Belediye Tiyatrosu’nu kurduklarını söyledi.

2004 yılında, halkın aydınlanmasına karşı olanların ‘pamuk deposu’na benzettiği ve bugün sinema ve tiyatro gösterimleri ile halkın aydınlatıldığı Belediye Kültür Merkezi’ni kurduklarını hatırlatan Başkan Şahin, “Başarıya ulaşmak için inat etmek lazım. Hele ki Türkiye’nin içinde bulunmuş olduğu, son günlerdeki tiyatrolar üzerinde, sanat üzerindeki oynanan oyunları değerlendirdiğimizde, daha çok inat etme gereği hissediyorum, hepimiz bunu hissetmeliyiz. Biz inadına tiyatro derken, inadına cumhuriyet, inadına tek vatan, inadına tek bayrak demek istedik. Bu inançla sevgili MEBET sanat yönetmenimiz Metin Güler ve arkadaşları ile yola çıktık ve bugüne kadar 70’e yakın oyunla izleyicisiyle buluştu Belediye Tiyatromuz. Sanatın önünü kesmek isteyenlere inat, ‘İnadına Tiyatro, İnadına Sanat’ söylemimize devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖZGÜR TİYATRO YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ


Menemen’de 4. kez İnadına Tiyatro Festivali’ne katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu açıklayan Türkiye Tiyatrolar Birliği Başkanı Orçun Masatçı ise konuşmasında; “Ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu zaman dilimi içerisinde, İzmir’de birçok tiyatro festivalinin hayat bulması, İzmirlilerin tiyatroya sahip çıkması, hele Menemen’de bunun 4. kez düzenlenmiş olması, 13 yıldır bir yerel yönetimin tiyatroya omuz veriyor, destek veriyor olması çok anlamlı. Şehir Tiyatrolarını yok etmeye çalışan zihniyete sözümüz var bizim buradan. Biz korkuya karşı mutlaka özgür tiyatro yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İNADINA SANAT, İNADINA İNSAN...

Festivale gerçekleştireceği söyleşi ile destek veren tiyatro ve sinema sanatçısı Altan Gördüm ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Özellikle 2002 yılından beri ülkemizde baskı rejimini gittikçe arttıran, genelde sanatı, özellikle tiyatroyu, aydınlığı, çağdaşlığı, baskı altına almak isteyenlere sonuna kadar direneceğiz. O yüzden Menemenimizde her şeye rağmen İnadına Tiyatro Festivali’ni örgütleyen, düşünen, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnadına sanat, inadına insan..”

4 GÜNDEN 20’DEN FAZLA ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Açılış töreninde MEBET Sanat Yönetmeni Metin Güler, 13 yıldır İnadına Tiyatro’ya destek veren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’e paket takdim etti. Törenin sonunda “Kavuklunun Edep Dersi” adlı orta oyununu sahneleyen Kuşadası Elifname Tiyatrosu ve “Madalyalı Eşek” adlı sokak oyununu sahneleyen Urla Toprak Sahne Tiyatrosu oyuncularına plaket ve teşekkür belgelerini takdim eden Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; Türkiye Tiyatrolar Birliği Başkanı Orçun Masatçı ve Sanatçısı Altan Gördüm’e de hediyelerini takdim etti. Düzenlenen kokteylin ardından festivalin ilk oyunu olarak Samsun Sanat Tiyatrosu “Biz Adam Olmayız” adlı oyunuyla tiyatro severlerin karşısına çıktı. 10-13 Mayıs tarihleri arasında 14 tiyatro gurubu 20’den fazla etkinlikle tiyatro severlerin karşısına çıkacak.



Editör: TE Bilişim