Emekli Olabilir Miyiz?... Evet :) Tabi ki bu cevabı aldıktan sonra yazının devamını okumaktan vazgeçmeyeceksiniz değil mi :) Geçen hafta Bireysel Emeklilikle ilgili bir giriş yapmıştım. Bu hafta Sistemi detaylandıracağız.

 Bireysel Emeklilik sistemi 2003 yılında ilk sözleşme imzalanarak başlandı. Sistem yıllar içinde kendini revize edip günümüze kadar geldi.
İlk yılları çok sancılı geçti kesintilerin yüksek olmasından ötürü birçok kişi belki de ön yargı ile ayrıldı sistemden. 2013 e geldiğimizde ise Devlet ben bu sisteme önem veriyorum diyip çok güzel bir hamle yaptı. Nedir bu hamle? “Sizlerin yatırdığı her tutara %25 ben de ilave ediyorum”dedi. Burdaki her tutarın tabi ki üst sınırı vardı. O da Aylık Brüt Asgari Ücret kadardı. Bu limit olması gerekiyordu. Çünkü sistem amacından sapmasın. %25 i duyan birçok kişi sisteme dahil oldu ve katılımcı satışı hızla yukarı gitmeye başladı. 

    Sistem 2013’te ilk Emeklilerini vermeye başladı. Sistemin ilk katılımcıları emekli oldular. Peki Emekli nasıl oldular? Emeklilik şartı olan 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını doldurlar. Emekli olduklarında ise kimi toplu parasını aldı kimi ise maaş almaya başladı. Burda kişisel bir fonlama olduğu için herkesin alacağı maaş farklı olacaktır. Tabi ki emekli olanlar oldu ama sistem devam etti, insanlar sisteme devam etti. Bu arada tabi insanlar devlet katkısı böyle gider mi?
Devlet Katkısı devam edecek mi acaba diye düşünürken, 2022 de tekrar güncelleme gelerek Devlet Katkısı %30 a yükseldi. Bu ciddi bir hamle idi. 

    Bu hamle ile BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) şahlanma dönemini yaşıyor bence. İşin içine BEFAS fonları dahil olunca yelpaze genişledi. Yatırım enstrümanı geniş bir hal aldı. Haftaya BEFAS fonları nedir BES ile nasıl yatırım yaparız. Salonda görünenin ötesinde bir sistem olduğu konusunda derine ineceğiz.

Hoş kalın Sağlıkla kalın :)