Merhabalar Bayramınız nasıl geçti bakalım?  Piyasalar haftaya güzel başladı. Borsa, Emeklilik Fonları, Altın, Döviz yükselerek haftaya başladı. Peki bu yükselen piyasalarda bizler neler yapmalıyız.

 İlk yapmamız gereken şey kulaktan dolma bilgilerden uzak durmak. Şehir efsanelerini bırakıp araştırma yapıp yeni düzene uyumlanmak. Yıllardır edindiğim tecrübelere istinaden şunu söylemeliyim ki sürü psikolojisini bir kenara bırakmak gerek. Bilgi birikimine güvendiğiniz kişileri takip edip destek istemeliyiz. Ayrıca finansal okur yazarlığımızı geliştirmeliyiz.

  Enflasyonist bir ülkede herkes önce parasını korumaya çalışır. Bunu yaparken korumak bazen geri götürebilir. Örneğin 2022 den 2023 başına kadar Dolar, Altın alıp bunu yapmaya çalışanlar sonunda zarar etti. Benim için izlenecek yolum şöyle. Tasarrufumu yatırımımı hiçbir zaman sabit tutmuyorum. Dönemsel değişiklikler yapıyorum. Tasarrufumumun bir kısmını, hepsinin bir arada olduğu benim de mantaliteme uygun olan BES’te (Bireysel Emeklilik Sistemi) değerlendiriyorum. 

  Neden BES ? Çünkü doları, altını, borsayı, diğer birçok fonun alımını yapabildiğim bir sistem. Tabi ki buraya yaptığım yatırımlarımı kısa sürede kullanacacağım rakamlar olmuyor. Daha öncede bahsettiğim üzere tasarruf yapma alışkanlığı edinmeyi öğrenmeliyiz. Bu tasarrufları da burada değerlendirmem ciddi avantaj ve getiri elde etmemizi sağlayacaktır. 

   Peki fonlardan nasıl kazanç elde edeceğiz? 
Yatırdığımız rakamlarla düzenli fon alışı gerçekleşir. Önemli olan konu şu aldığınız fonları yılda 12 defa değiştirebilirsiniz. Doğru zamanda nasıl hamle yapacağız? Bunu tabi ki şirketlerin finansal danışman pozisyonunda çalışanlarından  destek alarak yapabilirsiniz. Onlarla istişare ederek finansal okur yazarlığınızda gelişmiş olur. 

   BES in toplumumuza uygun olan yapısı. Riske girmeden bir çok yatırım enstrümanının bir arada bulunması. Devlet katkısını ise unutmamak lazım %30 artı ile başlıyor olmak muazzam bir avantaj. 

  Haftaya Bireysel Emekliliği daha detaylı anlatacağım. Görüşmek üzere.